Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

September 2022

Četrtek, 1. september, 21.00, grajsko dvorišče
 
DŠB poletni koncerti 2022: THE RAFTERS
 
The Rafters so mlada posavska zasedba z veliko izkušnjami, energije, izjemno kvalitetnimi izvajalci in pravo dozo zabave. Od akustičnih instrumentalov do energičnih disko točk, do rock klasik in evergreenov - v repertoarju se najdejo pesmi za prav vsakogar. Igrajo na različnih festivalih in dogodkih, prirejajo koncerte, prav tako pa zabavajo svate na porokah po celotni Sloveniji in širše.
 
Prost vstop.
Petek, 2. september, 20.00, Viteška dvorana
 
Festival Spectrum 2022: KLAVIRSKI TRIO AMAEL
 
Zoltan Peter – klavir, Volodja Balžalorsky – violina, Damir Hamidulin – violončelo


 
Klavirski trio Amael deluje od oktobra leta 2000. Svoj mednarodni ugled je potrdil
z izjemno uspešnimi nastopi na mednarodnih festivalih ter s koncerti v uglednih avditorijih, med drugim v dvorani Carnegie v New Yorku in v kulturnem centru
The Forge v Londonu. Zasedba je na gostovanjih zmeraj izvajala tudi slovensko sodobno glasbo in tako prispevala k njeni mednarodni uveljavitvi.
 
Prost vstop. 
Vinar večera: Vinska klet in repnica Najger, Brezovica na Bizeljskem
Nedelja, 4. september, 18.00, grajsko dvorišče
 
Prva nedelja v muzeju: PREDSTAVITEV PRENOVE STAVBNEGA POHIŠTVA NA PRIMERU VRAT Z GRADU BREŽICE
 
V sodelovanju z Združenjem zgodovinskih mest Slovenije in kot del Šole prenove bodo sodelavci konservatorsko-restavratorske delavnice Posavskega muzeja Brežice Aleš Vene in Rok Verstovšek Tanšek predstavili obnovitvena dela na kosu stavbnega pohištva, lesenih vrat z gradu Brežice.
 
Vinar večera: Vinska klet Jarkovič, Gadova peč
Torek, 6. september, 20.00, grajsko dvorišče
 
Mednarodni festival dokumentarnega filma Potujoči Dokudoc: PROJEKCIJA FILMA SAVA

Film britanskega filmskega režiserja Mathewa Somervilla prikazuje Savo, od izvira v slovenskh gorah do sotočja z Donavo v Beogradu. Film, ki traja 75 minut je bil posnet na lokacijah po Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter Srbiji. S festivalom Potujoči Dokudoc bo dokumentarec v 16 dneh potoval na 16 lokacij bo bregovih Save in se tako vrnil v skupnost, v katerih je bil posnet.
Glas Save je Mira Furlan, ki gledalca vodi po reki. Nekoč najdaljša reka v Jugoslaviji se na svoji 990 kilometrov dolgi poti po toku navzdol pogovarja z ljudmi, ki z nami delijo svoje spomine, sanje in vizije o prihodnosti.
 
Prost vstop.
Četrtek, 8. september, 19.00, Viteška dvorana
 
Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah: VITEŠKA DVORANA GRADU BREŽICE
 
Eliška Škaler, maturantka iz Župeče vasi, bo predstavila maturitetno seminarsko nalogo, ki jo je pripravila pri predmetu umetnostna zgodovina na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Svojo nalogo je posvetila predvsem ikonografski razdelavi slavnostne dvorane, kjer so jo privabili miti iz grško-rimske mitologije ter druge zgodbe, ki bogatijo njene stene.
Četrtek, 15. september, 19.00, Prvi prostor Galerije
 
Odprtje razstave FRANJO STIPLOVŠEK – NOVE PRIDOBITVE IZ ZBIRKE BOŽENE ENCINAS VANIČ
 
Z občasno razstavo v preteklem letu odkupljenega gradiva iz zbirke gospe Božene Encinas Vanič z umetnostnimi deli Franja Stiplovška (1898–1963) in delno opremo slikarjevega ateljeja bomo izpostavili izvrstnega slikarja in odličnega grafika, ki je odigral pomembno vlogo v kulturnem življenju Krškega in Brežic. Odkup sta omogočila: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Brežice.
 
Kustosinja: Oži Lorber


Avtoportret, 1935, Franjo Stiplovšek (1898–1963), olje, platno.
Ponedeljek, 19. in torek, 20. september, 9.00–15.00, grajsko dvorišče
 
ŠOLA PRENOVE – praktično izobraževanje za kakovostno prenovo: MIZARSKA DELAVNICA 
 
Šola prenove poteka v organizaciji Združenja zgodovinskih mest Slovenije na objektih kulturne dediščine na različnih lokacijah po Sloveniji. Predstavlja program neformalnega izobraževanja o starih znanjih in spretnostih potrebnih za kvalitetno obnovo in prenovo. Program izobraževanja Šola prenove bo predstavila Mateja Hafner Dolenc, generalna sekretarka Združenja.
Na dvodnevnem praktičnem izobraževanju v Brežicah bodo predavatelji, strokovnjaki iz različnih področij: Katarina Čufar in Miha Humar (Oddelek za lesarstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani) ter mag. Nuška Dolenc Kambič (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije), udeležencem predstavili strokovne vsebine o zgradbi in lastnostih lesa, lesnih škodljivcih in postopkih restavriranja pri lesu. Aleš Vene, akademski restavrator, sodelavec konservatorsko-restavratorske Posavskega muzeja Brežice pa bo predstavil: površinsko obdelavo lesa v tradicionalnih in sodobnih tehnologijah ter praktične posege pri obnovi stavbnega pohištva gradu Brežice. Udeleženci bodo v praktičnem delu spoznali stare tehnike ročne
obdelave lesa, izvedli čiščenje in zaščito lesenih površin, se lotili popravila mizarskih izdelkov in dekoracij ter izdelave in vgradnje manjkajočih delov in mizarskih izdelkov.
Izobraževanje je namenjeno lastnikom objektov kulturne dediščine, izkušenim obrtnikom za pridobitev dodatnih znanj, študentom različnih smeri kot dodatna vedenja in znanja ter vsem ljubiteljem kulturne dediščine.
 
Udeležba je brezplačna. Zaradi omejenega števila udeležencev, prosimo za prijavo na: andreja.matijevc@pmb.si, 051 627 415 do 17. 9. 2022.
 
Sreda, 21. september, 18.00, Mestni muzej Litija
 
Odprtje medinstitucionalne razstave Gornjesavskega muzeja Jesenice, Zasavskega muzeja Trbovlje in Posavskega muzeja Brežice: SAVA ZDRUŽUJE
Torek, 27. september, SVETOVNI DAN TURIZMA, 10.00–18.00: prost vstop v muzej
 
Na svetovni dan turizma Gradovi Posavja znova odpiramo svoja vrata in vabimo k ogledu bogate kulturne dediščine, ki jo hranimo in predstavljamo. Letošnja tema svetovnega dneva za turizem Ponovni razmislek o turizmu še posebej poudarja združevanje ustanov, od vlad in podjetij do lokalnih skupnosti za bolj trajnostno vključujoč turizem.

DOGODEK ZUNANJEGA ORGANIZATORJA


Sobota, 24. september, 18.00: GRAJSKI VEČER GODBE SLOVENSKIH ŽELEZNIC Z GOSTI NACIONALNIM MAŽORETNIM ANSAMBLOM. Organizator: Mažoretna zveza Slovenije
 

OKTOBRA NAPOVEDUJEMO:


Sobota, 1. oktober, 9.00–13.00: SEJEM ROKODELSKIH ZNANJ in GRAJSKA TRŽNICA STARIN
 
Nedelja, 2. oktober, 17.00: Prva nedelja v muzeju: VEČER Z DONATORJEM PROF. ROBERTOM ŠUPETOM
 
Sreda, 5. oktober, 18.00: Odprtje gostujoče razstave CVETOČA POT GROFICE MARIJE AUERSPERG ATTEMS
 
Četrtek, 6. oktober, 19.00: KONCERT SAKSOFONSKEGA KVARTETA ETERNUM
 
Četrtek, 13. oktober, 18.00: Odprtje ulične razstave: BREŽICE IN ATTEMSI V ČASU MED OBEMA VOJNAMA
 
Četrtek, 20. oktober, 19.00: Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah: FOTOTEKA POSAVSKEGA MUZEJA BREŽICE: IZGNANSKI FOND, predavanje Nine Sotelšek
 


 

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti