Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Naprej v preteklost 2020

 


8. december 2020, ob 10. uri
 
Youtube kanal Posavskega muzeja Brežice

 
HITREJE PREŽENE VETROVE IN OBLAKE
 
Predstavitev letošnje muzejske osrednje teme iz cikla štirih elementov – zraka.


 
 
 
Praznični december je mesec obdarovanj in veselja. V duhu tega meseca vas vabimo, da se nam pridružite na posebnem muzejskem »lovu na zaklad«. Vabimo vas, da se virtualno sprehodite po  prelepi Viteški dvorani in rešite rebus na koncu poti. Po najlepši baročni dvorani vas popelje družina Attems in avtor poslikav Frančišek Karel Remb. Rešitev rebusa zapišite v komentar in z nekaj sreče prejmete praznično darilo. Virtualni, 360 stopinjski, sprehod je za nas pripravil Robert Sajovec – Promovizija. Virtualni lov na zaklad pa so zasnovali študentje Fakultete za turizem UM v projektu ŠIPK: MI SMO BAROK III. #naprejvpreteklost #praznicnimuzej

Povezava do virtualnega lova na muzejski zaklad
 

Viteška dvorana gradu Brežice je nedvomno najlepša baročna dvorana v Sloveniji. Zaradi impozantnega, v celoti poslikanega dvoranskega prostora je prvovrstna galerija z bogato mitološko vsebino. Te dni, pa še naprej v decembru ste jo lahko in jo še boste občudovali tudi na Televiziji Slovenija v kratkem videu, ki si ga lahko ogledate spodaj. Oglas je za večjo dostopnost in prepoznavnost naše čudovite dvorane omogočila Občina Brežice. #naprejvpreteklost #praznicnimuzej


 
 
Okraševanje božičnega drevesa se je, po vzoru iz nemških pokrajin, »naselilo« v domove Posavk in Posavcev od sredine 19. stoletja. Sprva so božična drevesca – jelke in smreke, okraševali večinoma meščani, po 1. svetovni vojni pa so svoje domove okrasili z božičnimi drevesci tudi na podeželju.  
Namesto okraskov, kot jih poznamo danes, so nanj v preteklosti obesili jabolka, orehe, rožice, rože, bombone, barvne papirčke in tudi s sveče, ki so ponazorile betlehemske zvezde.
Kasneje so božična drevesca pričeli krasiti z industrijsko izdelanimi okraski iz lesa, voska, papirja, papirmašeja in stekla. Priljubljena je bila tudi steklena volna, ki je na vejicah spominjala na sneg. Iz tanke medeninaste pločevine ali žičke so nastajali zlati angelski laski, ki so jih razprostrli po vejah drevesc.
Steklene kroglice na božičnem drevescu spominjajo na jabolko, kot simbol rajskega drevesa, pozlačeni orehi z lupino ponazarjajo jaslice, sladko jedrce pa ponazarja sladkost božanstva in simbolizira Jezusa. Pentlje in trakovi na drevescu in prav tako darila pod smrečico pa simbolizirajo medsebojno povezanost ljudi.
V tem času, ko se pripravljamo na praznično okraševanje naših domov, se cenjeni prijatelji muzeja obračamo na vas s prijaznim povabilom, da s svojim okraskom dopolnite našo zbirko. Zbiramo okraske za smrečice, prostore in hiše iz različnih obdobij. Zagotovo še hranite okraske ali praznične fotografije iz vašega otroštva, od vaših staršev, starih staršev ali okraske z zanimivo zgodbo. Veseli bomo vašega odziva. Za več informacij je na voljo kustosinja etnologinja, Stanka Glogovič: stanka.glogovic@pmb.si in 07 466 05 03.
 
 
 
Fotografija: Božič ob bogato okrašeni smrečici pri Vizjakovih v Brežicah leta 1928. Foto Janko Vizjak.

Pripravila: Andreja Matijevc, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov

#naprejvpreteklost #praznicnimuzej

Danes se spominjamo prazničnih nedeljskih tržnic na grajskem dvorišču, ki so preteklih letih »pričarale« številne lepe trenutke. S pestrim izborom daril lokalnih razstavljavcev smo privabili številne, ki ste svojim najbližjim želeli podariti nekaj izvirnega in lokalnega.
Letos Vam z veseljem predstavljamo novo ponudbo izdelkov z motivi Viteške dvorane. Izbirate lahko med razglednicami, nogavicami, servieti, torbami, toaletnimi torbicami, zvezki, žepnimi ogledalci … Na voljo je tudi koledar, ki vam bo v času, ko moramo ostati doma, omogočil uživanje v dvorani, pa čeprav »iz fotelja«. Za več informacij Vas prijazno vabimo, da nam pišete na vodnik@pmb.si. #naprejvpreteklost #praznicnimuzej
https://vimeo.com/381010048
 
 


 
 

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti