Vinko Bavec, fotograf s kraljevim dvornim priznanjem

Vinko Bavec, fotograf s kraljevim dvornim priznanjem

12. 2. - 13. 3. 2015

Vitrina z naslovom VINKO BAVEC, FOTOGRAF S KRALJEVIM DVORNIM PRIZNANJEM ima razsežnosti razstave, sredi katere je 12. 2. 2015 v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice potekala predstavitev bogate monografije FOTOGRAFI DRUŽINE BAVEC: 3 FOTOGRAFINJE & 3 FOTOGRAFI avtorja Dejana Vončine. Na razstavi je prvikrat javno predstavljenih okoli 150 enot gradiva iz  foto ateljeja Bavec. So del še mnogo obsežnejše donacije izjemnega pomena, ki jo je Posavskemu muzeju Brežice podaril Nicolas Alan Dominko (Stojan Dominko) – vnuk fotografa Vinka Bavca, fotografskega mojstra v Brestanici in Brežicah. Dragocen prispevek k temeljitejšemu poznavanju naše kulturne dediščine je tudi znanje in čas, ki ga je Dominko kot odličen in neposreden pričevalec o fotografski obrti vedno pripravljen posredovati.  
Razstavo odlično dopolnjuje slikovno gradivo – fotografske povečave z Bavčevimi posnetki – spremljano s temeljitimi razlagalnimi besedili, ki sta ga pripravili spletna stan stareslike.cerknica.org in Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica.
 
Vinko Bavec (1899–1969), poklicni fotograf, trgovec, udeleženec prve svetovne vojne, rodoljub, Maistrov borec za severno mejo, partizanski fotoreporter in svobodomislec je bil doma iz Markovca pri Starem trgu pri Ložu na Notranjskem. Uveljavil se je kot uspešen fotograf, bil pa je tudi eden vidnejših založnikov in izdajateljev razglednic. Leta 1929 je za fotografije prejel priznanje jugoslovanskega kraljevega dvora. S podeljenim častnim nazivom je poslej označeval svoje fotografije.
V fotografsko delo Vinka Bavca ni bila dejavno vpeta le njegova žena Marija, temveč vsa družina. O njihovem življenju in delu, ki se je med ljudi vtisnilo kot neizbrisna sled, beremo v bogati slikovno opremljeni monografiji avtorja Dejana Vončine z naslovom Fotografi družine Bavec: 3 fotografinje & 3 fotografi. Monografija je bila v Brežicah predstavljena 12. 2. 2015.
Dobro ohranjeni materialni del, atelje s stekleno streho, delavnica, fotografska oprema, ozadja in plošče, negativi in fotografije, pečatniki za suhi žig in vremenska postaja za načrtovanje fotografiranja na terenu pričajo o dolgoživosti njegovega slovesa in delovnih uspehov. Bavčeva zapuščina opogumlja in spodbuja k ohranjanju in varovanju tega dela naše kulturne dediščine.
 


Objave v medijih:
 
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih