Soba plemiške slave


Skozi galerijsko postavitev posvetne in cerkvene umetnosti s slikami in kipi opozarjamo na bogato dediščino 17. in 18. stoletja, ki je vezana na območje,  kjer sta se stikali nekdanja Kranjska in spodnja Štajerska. S predstavitvijo izbranih umetniških del kulturne dediščine baroka našega območja je ponazorjena dediščina izurjenih slikarjev in kiparjev, ki so spretno in vešče izpolnjevali zahteve svojih naročnikov, bogatih mecenov, največkrat plemstva in Cerkve, pa tudi meščanstva in podeželskega življa. Zbirka portretov umetnostnozgodovinske muzejske zbirke predstavlja del kulturne dediščine plemstva Moscon, ki je živelo in delovalo v Posavju od 16. stoletja naprej.

Še v začetku 20. stoletja so bili lastniki gradu Pišece, od koder izhaja portretna galerija plemstva Moscon. Portreti so odlična umetnostna dela neznanih, najverjetneje potujočih  mojstrov od srede 17. stoletja do konca 18. stoletja in dajejo vpogled v modno nošo nekdanjih časov. V našem prostoru so prava redkost edinstvene baročne sani, darilo cesarice Marije Terezije plemiču iz rodu Auersperg, izdelane sredi 18. stoletja na Dunaju.

Sledi sakralne baročne dediščine


S sakralno dediščino baroka, ki je bila ustvarjena za duhovne oz. verske potrebe prebivalcev mest in trgov ter podeželja na območju Posavja, predstavljamo del slikarske in kiparske kulturne dediščine, ki jo je muzeju uspelo zbrati v prvem desetletju njegovega obstoja. Izbrana dela predstavljajo materialno dediščino, s katero izpostavljamo Marijin kult, Jezusovo življenje in legende najbolj čaščenih svetnikov tistega obdobja. Hkrati želimo opozoriti na čas protireformacije, ko je Cerkev s temeljito katoliško prenovo ponovno omogočila razcvet umetnosti, saj je prek umetnostnih del nagovarjala občestvo s svetopisemskimi zgodbami, poudarjala čaščenje svetnikov in posebej Matere Božje.

Spominska razstava Alenke Gerlovič


Stalna razstava iz donacije slikarke Alenke Gerlovič (1919–2010) predstavlja dela, ki so nastajala od leta 1969 do 1990 in so vsebinsko vezana na krajino. Alenka Gerlovič, slikarka in akvarelistka, je mladostna leta preživela v Brežicah. Študij v Zagrebu in življenje v Ljubljani ter mnoga študijska popotovanja, so jo oblikovala v krajinarko, ki je izpričevala svojo lirično interpretacijo s tradicijo čistih, jasnih linij in harmoničnega izraza. Slikarka je pomemben del akrilnih slik, akvarelov in več kot tisoč risb, skic, grafik ter ves zasebni arhiv podarila Posavskemu muzeju Brežice.
 
 
 

Spominska zbirka Franja Stiplovška


Spominska zbirka Franja Stiplovška (1898–1963) predstavlja slikarja in predvsem grafika, ki je v posavskem prostoru med prvimi z umetnostno govorico spregovoril o urbanih podobah starih mest, tudi Krškega, Brežic in Kostanjevice na Krki, ter znamenitostih neposrednega mestnega ali podeželskega okolja. Če izvzamemo portrete, glavnina njegovih del odseva predvsem svet ulic mest in podeželja, ki jih je zaznamoval z lastno umetniško govorico, Posavje pa napravil za spoznanje bolj prepoznavno.
 
 

 
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih