Štirje elementi: 4 - ZRAK

Štirje elementi: 4 – ZRAK, četrti del kvadrata, ki naj »Hitreje prežene vetrove in oblake«*
 
Nekaj več kot štiri muzejska leta štirih elementov oziroma čas med letoma 2016 in 2020 smo posvetili štirim elementom – vodi, ognju, zemlji in zraku, njihovemu pomenu, sovplivanju in predvsem sodelovanju.
Ko smo leta 2016 zasnovali projekt – cikel Štirje elementi, ki izhaja iz ikonografskega programa naše Viteške dvorane, smo načrtovali pestro dogajanje, učenje sodelovanja in sodelovanje, vključevanje različnih deležnikov, ubiranje novih poti, rabo različnih strok, znanj in veščin …

Ob zaključku oziroma ob postavitvi zadnje razstave lahko trdimo, da so se naši načrti uresničili, kljub temu da se je od začetka leta 2016 do zaključka 2020 »svet« zelo spremenil.
Viteška dvorana, »srce našega gradu in muzeja«, je tista, ki privabi velik odstotek obiskovalcev, prav tako je prostor, ki prav vse »osupne«. Številni ne pričakujejo, da bodo v renesančni utrdbi z dvoriščem in 4 okroglimi stolpi v majhnem mestu Brežice na poti z zahoda na vzhod »našli« tudi to veličastno dvorano. O njej želijo izvedeti tudi več, kar nas je poleg zavedanja, da je dvorana »srce gradu in muzeja«, njene podobe pa odlična izhodišča za različne teme, spodbudilo tudi k oblikovanju nove, obsežne programske enote – cikla – projekta Štirje elementi: voda (8. december 2016), ogenj (31. avgust 2018), zemlja (26. junij 2019) in zrak (december 2020).

Ob zadnjem predstavljenem elementu – zraku – smo se še bolj posvetili ključnemu delu celote – ravnovesju, ki ga osmišljajo elementi. Vsebino smo razdelili na štiri dele, vsebine, ki opredeljujejo pomembne dele našega življenja. Vdih pomeni začetek, izdih pomeni konec, oba pomenita tudi življenje, ki ga osmišlja tudi oddih. Le-ta vključuje številne aktivnosti, ki bogatijo vsakdanjik in praznik. Četrti del smo namenili razmišljanju o prepihu, ki prinese in odnese. K elementu zrak sodi tudi glasba – razstavo je »uglasbil« Matjaž Predanič. Pogled na podnebne spremembe in pomen »mladih misli« je pripravil sveži diplomant arheologije Timotej Pavlin.

Sprehod po razstavi:

 
Nenehno iskanje ravnovesja je neprekinjena naloga vsakega in skupnosti. S ciklom Štirje elementi tudi mi aktivno sodelujemo v iskanju in omogočanju razumevanja pomena usklajenosti, sodelovanja, vključevanj, soudeležbe, trajnosti ... Zaradi epidemije Covid-19 smo razstavo o zadnjem elementu – zraku – pripravljali in izvedli drugače. Tako je četrta stranica kvadrata najbolj ranljiva, ni ravno v ravnovesju, ni popolnoma združena z ostalimi tremi, saj je oblikovana v negotovih časih, ko smo se trudili ostati mirni, pozitivni, vedno v akciji ter v stiku s svojimi obiskovalci, uporabniki in podporniki, a hkrati tudi v nenehnih izzivih ob izvajanju svojih nalog. Uresničevali smo začrtan program, ga preoblikovali, prilagodili, se trudili, da je vsaj razstava postavljena v letu 2020, tako kot smo načrtovali, druge aktivnosti pa bodo počakale. Pa nič hudega, saj so naši štirje elementi ves čas prilagodljivi in večzvočni. Združujejo številne glasove, ki so se zlili skupaj v eno pripoved, ta pa vedno vabi nove s tistim lepim povabilom: »Vljudno vabljeni, nič siljeni in vedno dobrodošli.«
 
Alenka Černelič Krošelj, direktorica in vodja projekta
 
 
 *Napis na Apolonovem ščitu: »Citius ventos et nubila pellit.«

Predstavitev razstave in publikacije, 22. marec 2021


 
123456789IMG_8226IMG_8255IMG_8262
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih