Štirje elementi: 3 - ZEMLJA

Štirje elementi: ZEMLJA smo LJUDJE – za sedem desetletij Posavskega muzeja Brežice
 
Tretja stranica našega kvadrata, ki nastaja od leta 2016 in se bo zaključil leta 2020, je ZEMLJA. Element, ki smo ga posvetili nam, ljudem, ki smo skrbniki celotne Zemlje – svojega doma. Ker letos praznujemo in ker nas obletnice vedno spodbudijo, da naredimo ne samo proslavo, ampak tudi še kaj več in drugače kot na »navadno leto«. 26. junija 2019 smo se natanko tako kot pred sedemdesetimi leti ob isti uri – ob 11.00 – zbrali v Viteški dvorani in s slovesnostjo obeležili rojstni dan in »rojstvo« nove razstave. Slovesnost so z besedami oblikovali župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je zastopal vse občine ustanoviteljice[1], minister za kulturo RS mag. Zoran Poznič, dr. Aleksandra Berberih-Slana, predsednica Skupnosti muzejev Slovenije, in Alenka Černelič Krošelj, direktorica muzeja[2]. Skupaj smo poudarjali pomen muzeja in muzejev za družbo ter izpostavili vrednost ljudi, ki razumejo vlogo muzejev in jo s svojim delom, podporo in naklonjenostjo tudi potrjujejo. Tako sta bila ponovno izpostavljena zakonca Iva in Franjo Stiplovšek, ki sta nam s svojim delom in držo še vedno zgled.

Tako kot naši muzejski predniki smo se tudi mi vestno pripravljali na razstavo in na naš praznični dan, ko smo združili 70 let muzeja in odprtje nove razstave iz cikla Štirje elementi. Element zemlja smo posvetili nam, ljudem, k sooblikovanju razstave pa privabili tudi druge sodelavce, naše kolege iz muzejev in galerij Posavja (Alja Fir, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki; Irena Fürst, Muzej novejše zgodovine, Enota Brestanica; dr. Helena Rožman, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško; Lucija Zorenč, Kozjanski park), avtorje, ki raziskujejo Posavje in so z njim tesno povezani (Matej Filipčič; Duška Kalin, KTRC Radeče; Oskar Zoran Zelič, Sevnica; Lijamedia; Mojca Račič, Slovenski etnografski muzej), in zgodovinarje (dr. Boris Golec in dr. Miha Preinfalk, ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa; dr. Jože Škofljanec, Arhiv Republike Slovenije; Boris Hajdinjak). Tako so naši zunanji sodelavci izbrali in predstavili 35 Posavk in Posavcev, 35 posavskih »Zemljanov« pa smo pripravili sodelavci muzeja (Alenka Černelič Krošelj, Stanka Glogovič, Boštjan Kolar, Oži Lorber, Jana Puhar), pomemben del sta opravili v letu 2018 upokojeni sodelavki Vlasta Dejak in dr. Ivanka Počkar. Razstave ne bi bilo brez oblikovalke Polone Zupančič, lektorice mag. Mateje Jankovič Čurič in prevajalke Mateje Žuraj ter sodelavcev naše konservatorko-restavratorske delavnice in celotnega kolektiva, saj je vsak odlično opravil svoj del priprave in izvedbe. Predvsem pa bomo vsi skupaj skrbeli za živahnost, živost in nenehno aktualnost razstave in programov ob njej.

Pri snovanju razstave smo izhajali iz skupnih izhodišč cikla Štirje elementi. Predstavljene so osnovne značilnosti elementa, predstavljenih je 5 prizorov, ki na zahodni strani Viteške dvorane pripovedujejo o zemlji, predstavljamo priimke in kraje, povezane z zemljo, osrednji »predmeti« elementa pa so resnične zgodbe o ljudeh, ki so sooblikovali območje današnjega Posavja »od nekdaj do danes«. Pomemben temelj je bila odločitev, da za sedem desetletij predstavimo 70 oseb – 35 Posavk in 35 Posavcev. S trdno zavezanostjo določilu smo uspeli odkriti številne »pozabljene ali spregledane« izjemne ženske in moške raznovrstnih dosežkov in pomenov. Posebno mesto ima avtor poslikave Viteške dvorane Frančišek Karel Remb, ki je s svojim delom dal temelj našemu večzvrstnemu medinstitucionalnemu večletnemu obsežnemu projektu.

Tako vas vabimo, da stopite v naš čarobni gozd Posavk in Posavcev iz različnih obdobij naše preteklosti, različnih poklicev in stanov, z raznovrstnimi zgodbami, brez katerih bi bila naša sodobnost drugačna. Naša prihodnost pa je zagotovo svetlejša, ker smo z »novim« elementom predstavili nov del naše dediščine, ki nam daje pogum za našo prihodnost.
 
Alenka Černelič Krošelj, vodja projekta
 
 

[1] Občino Sevnica je s svojo prisotnostjo zastopal župan in svetnik v državnem svetu Srečko Ocvirk, Občino Kostanjevica na Krki župan Ladko Petretič in Občino Krško podžupanja Ana Somrak.
[2] Glasbeni program so prispevali Trobilni ansambel Glasbene šole Brežice, basist Janko Volčanšek s pianistko Darjo Mlakar Maležič, harfistka Veronika Tadina in igralec Stane Tomazin
 
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih