Štirje elementi: 2 - OGENJ

30. avgusta 2018 smo v Viteški dvorani odprli drugo iz cikla razstav o štirih elelentih, ki so upodobljeni v Viteški dvorani, posvečeno ognju.

Odprtje razstave se je pričelo pred gradom, pri kapeli sv. Florjana, kjer je prižigalec luči Leopold Alba, ki ga je upodobil Boštjan Arh, simbolno prižgal ulično svetilko. V Viteški dvorani so odprtje z glasbenim programom popestrili potomci brežiške kovaške družine, bratje Filip, Marko in Rok Ferenčak ter Marko Blaževič. Vseskozi pa je grad žarel v ognjenih barvah.
Razstavo je odprla podžupanja občine Krško, predsednica Gasilske zveze Krško in predsednica sveta gasilskih zvez Posavske regije Ana Somrak.

Razstava opozarja na različne zvrsti premične kulturne dediščine, ki vsaka zase govori o simboliki ognja in ob tem odgovarja na vprašanja v katerih segmentih življenja Posavk in Posavcev je bil prisoten ogenj, kakšna je bila njegova vloga v gospodinjstvu, industriji, gospodarskih panogah ter kako so se ljudje skozi čas soočali z izzivom in nevarnostjo ognja. V razstavi je predstavljena tudi raziskava priimkov in naselij, katerih poimenovanja izhajajo iz ognja. Pomemben del razstave je vitrina, ki so jo s svojimi predmeti in zgodbami, povezanimi z ognjem soustvarili obiskovalci muzeja, muzejski delničarji iz vseh posavskih občin.
V razstavi je v harmonično celoto povezano raznoliko doslej večinoma še ne predstavljeno gradivo iz različnih časovnih obdobij iz arheološke, etnološke, umetnostnozgodovinske in zgodovinske zbirke, tematsko povezano z elementom ognja.

Kustosinje: Vlasta Dejak, Oži Lorber, dr. Ivanka Počkar, Jana Puhar, Alenka Černelič Krošelj
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih