Štirje elementi: 1 - VODA

Cikel Štirje elementi izhaja iz poslikav alegorije štirih elementov (voda, ogenj, zemlja in zrak) v Viteški dvorani. Razstave so zasnovane kot večzvrstne razstave štirih osnovnih področij dela muzeja. Projekt predstavlja novost in omogoča večje predstavljanje muzejskih predmetov, sodelovanje z donatorji, lastniki dediščine, sodelovanje z neposrednim okoljem in okrepljeno delo z obiskovalci.

Prva razstava v ciklu je posvečena vodi, koncept pa se navezuje na Viteško dvorano, ki s poslikavo ponuja raznolike vzporednice in refleksije. Alegorije »štirih elementov«, ki se opirajo na antično izročilo o štirih temeljnih sestavinah vseh stvari: vodi, zraku, ognju in zemlji so spodbuda refleksije za oblikovanje razstave predmetov kulturne dediščine, ki jih povezuje oz. simbolizira voda in jih je muzej pridobil z odkupi ali so mu bile podarjene v zadnjih nekaj letih.

Z razstavo opozarjamo na različne zvrsti premične kulturne dediščine, ki vsaka zase govori o nesnovni dediščini, različnih načinih življenja z vodo in ob vodi, prečenju vodá, iskanju, shranjevanju, uporabi in odnosu do pitne in drugih vodá, o človekovem ustvarjanju, sožitju z vodo in skrbi zanjo. Hkrati s predmeti iz snovne in nesnovne kulturne dediščine izpostavljamo pomen vode v smislu alegorije enega izmed štirih elementov in simbolnem pomenu, kot viru življenja, sredstvu za očiščevanje, središču preporoda in obnavljanja.

Avtorice: Alenka Černelič Krošelj, Vlasta Dejak, Oži Lorber, dr. Ivanka Počkar in Jana Puhar


Predstavitev prizorov elementa voda v Viteški dvorani:

Pozejdon
Polifem
Piram in Tisba
Ugrabitev Evrope

Poseidon
Polyphemus
Pyramus and Thisbe
Kidnapping of Europe

 
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih