Sprehod po prostorih muzeja in gradu

RECEPCIJA IN MUZEJSKA TRGOVINA POSAVSKEGA MUZEJA BREŽICE
Recepcija in muzejska trgovina se od junija 2018 nahajata v pritličju ob vstopu na grajsko dvorišče. V njej dobijo obiskovalci prve informacije o muzeju in gradu, kupijo vstopnice ter si iz pestre ponudbe izberejo spominek.KONSERVATORSKO-RESTAVRATORSKI ODDELEK POSAVSKEGA MUZEJA BREŽICE
Poznate sodelavce, ki v muzeju pripravljajo gradivo za razstave in varen prevoz ter opravljajo različne posege na predmetih, raziskujejo in posredujejo svoje znanje in izkušnje? Spoznajte jih v videoposnetku. 
DVORAMNO GRAJSKO STOPNIŠČE POSAVSKEGA MUZEJA BREŽICE
Johann Caspar Waginger (20. leta 18. stoletja) je ustvaril prepričljivo iluzijo neskončnega prostora, kjer srečamo Herkula v družbi preostalih božanstev antične mitologije, ki ponazarjajo pet čutov.
KAPELA SV. KRIŽA V POSAVSKEM MUZEJU BREŽICE
Franc Ignac Flurer (20. leta 18. stoletja) je upodobil arhitekturo stebrovja, vaze in baročno nepogrešljive školjke. Na stropu je upodobil Boga Očeta v angelski gloriji, v vogalih svoda pa evangeliste (Janeza, Luko, Mateja in Marka).VEČZVRSTNA RAZSTAVA ŠTIRJE ELEMENTI: 2 – OGENJ
30. avgusta 2018 odprta razstava, druga iz cikla Štirje elementi, je posvečena ognju. Ogenj, element poletja, toplote, svetlobe, pa tudi uničenja in moči, je predstavljen z različnimi razdelki, ki odstirajo različna obdobja pestrega življenja posavskih gričev in ravnic.
STALNA ARHEOLOŠKA RAZSTAVA TISOČLETJA POSAVSKIH GRIČEV IN RAVNIC
Konec leta 2017 na novo postavljen prvi del stalne arheološke razstave predstavlja rimsko obdobje, predvsem bivalno kulturo rimskega sveta, ki je doživela velik razvoj s pojavom zidane gradnje in z uporabo številnih novih tehničnih rešitev, kot so centralno ogrevanje, vodovod, kanalizacija, uporaba malte, betona, opeke, okenskega stekla in opečne strešne kritine.
OŽIVLJENA STALNA ETNOLOŠKA RAZSTAVA
Spoznajte opredmetene načine življenja Štajercev in Kranjcev z območja Posavja, ki tod radostno soustvarjajo kulturno dediščino, jo negujejo, varujejo in so nanjo ponosni.
VEČZVRSTNA RAZSTAVA ŠTIRJE ELEMENTI: 1 – VODA
Seznanite se z različnimi načini življenja z vodo in ob vodi ob rekah Savi, Krki, Mirni in Sotli, z uporabo ter odnosom do pitne in drugih voda, sožitjem z vodo in skrbi zanjo. Ob tem pa si oglejte še priimke in kraje Posavja, ki so po etimologiji povezani z vodo.
VITEŠKA DVORANA GRADU BREŽICE
Grad Brežice, že skoraj 70 let dom Posavskega muzeja Brežice, je najbolj prepoznaven po Viteški dvorani, ki je s svojo poslikavo z začetka 18. stoletja eden najodličnejših posvetnih spomenikov baročnega slikarstva na Slovenskem z bogato mitološko vsebino. Poslikava je delo slikarja Frančiška Karla Remba, ki se je v Brežicah mudil med letoma 1702 in 1703.
STALNA RAZSTAVA POSAVJE POD DEVETIMI ZASTAVAMI: 1900–1990
Spoznajte zgodbo o Posavju in življenju v njem vse od časa, ko je bilo Posavje še del habsburške monarhije, zatem še Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, prek težkih let nacistične in fašistične okupacije, povojne izgradnje in življenja v socialistični državi, do prizadevanja za samostojno državo s plebiscitom leta 1990.
SLEDI SAKRALNE BAROČNE DEDIŠČINE
Sakralna dediščina baroka izpostavlja Marijin kult, Jezusovo življenje in legende najbolj čaščenih svetnikov tistega obdobja, ustvarjene za verske potrebe prebivalcev mest in trgov ter podeželja na območju Posavja.SPOMINSKA RAZSTAVA ALENKE GERLOVIČ
Stalna razstava iz donacije Alenke Gerlovič (1919–2010) predstavlja delo slikarke in akvarelistke, ki je mladostna leta preživela v Brežicah. Študij v Zagrebu in življenje v Ljubljani ter mnoga študijska popotovanja so jo oblikovali v krajinarko, ki je izpričevala svojo lirično interpretacijo s tradicijo čistih, jasnih linij in harmoničnega izraza.
SPOMINSKA ZBIRKA FRANJA STIPLOVŠKA
Spominska zbirka Franja Stiplovška (1898–1963) predstavlja prvega ravnatelja Posavskega muzeja Brežice ter hkrati izjemnega slikarja in grafika, pionirja med posavskimi slikarji, ki je s svojim delom zaznamoval Posavje in njegovo polpreteklo zgodovino.GRAJSKA KLET GRADU BREŽICE
Edini podkleteni del gradu že stoletja »varuje« odlična vina območja. Po več kot desetletju ponovno prenovljeni prostori vabijo k ogledu in druženju.VEČZVRSTNA RAZSTAVA ŠTIRJE ELEMENTI: 4 – ZRAK
Četrti del kvadrata, ki naj »Hitreje prežene vetrove in oblake« 
PMB - grad z novo streho – kopija
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih