Posavske muzejske uganke

Nagrajenec prve Posavske muzejske uganke

Nagrajenec prve Posavske muzejske uganke je Branko Šoba z Zdol.

Za temeljito razlago predmeta iz uganke se nagrajencu najlepše zahvaljujemo in mu iskreno čestitamo! 

Objavljamo pravilen odgovor na uganko, ki nam ga je gospod Branko prijazno posredoval.
 
Pozdravljeni!

Na vaših dveh slikah je POKALICA!
Na prvi sliki je sestavljena  POKALICA, na drugi sliki pa je razstavljena.
Za izdelavo se uporabi 4 do 5 cm debela veja grma BEZEG, kateri raste skoraj v vsaki bližini starejših hiš (stari ljudje so zelo spoštovali zaradi njegove zdravilne moči, da so rekli, naj se pred grmom odkriješ (klobuk ali ruta), tako je zdravilen.
Les take debeline ima v sredini sam po sebi luknjo, v kateri je mehak stržen, ki ga z lahkoto izdolbeš s kovinsko šipko.  Luknja mora biti ravna in tej luknji poiščeš ravno in lubja očiščeno leskovo palico ter jo obdelaš, da gre v luknjo bezgovega lesa.  Za zamašitev luknje se uporabi predivo lanu ali konoplje - naredi se kroglica v velikosti luknje v bezgovem lesu. Seveda mora biti kroglica čvrsto zgnetena, za pokanje se uporabljata vedno dve kroglici.
Da pa seveda pokalica deluje, se kroglico na eni strani najprej porine za nekaj centimetrov v bezgovo luknjico, dobro zbito predivo seveda tesni, na drugi strani se napolni z vodo in zapre z drugo kroglico. Tako je pokalica pripravljena. Z leskovo palico, ki je precizno obdelana na velikost luknje, preko vode porinemo iz luknje predivo s silo na prvo kroglico iz prediva. Pri tem nastane lahen pok, kot pri odpiranju buteljke penečega vina. 
Z obema rokama primemo bezgovo cev, v kateri sta kroglici in voda, in udarimo z leskovo palico po kamnu ali drugem trdem predmetu.
Taka pokalica ni nevarna za otroke ali uporabnike. Delali smo jih na paši ali na dvorišču, saj ni bilo denarja za kapslne ali plašilno orožje. 
Mogoče sem malo na dolgo razložil – to so spomini iz mojega otroštva na Zdolah –, sem pa zelo vesel, da ste jo predstavili.

Lepo pozdravljeni!                   

Branko Šoba

 


Naslednja uganka – kmalu …
 
 
 
Uganka1Uganka2
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih