Posavske muzejske uganke

Nagrajenec druge Posavske muzejske uganke


Imamo novega nagrajenca! Med petimi pravilnimi odgovori je bil izžreban Roman Semenič iz Brežic. Za nagrado ga v muzeju čaka nagrada. Iskrene čestitke!

Odgovor na uganko je seveda SIRIMAVO BANDARANAIKE (1916-2000), predsednica stranke svobode na Cejlonu (danes Šrilanka) in nekdanja prva predsednica vlade na svetu.

Posavski muzej Brežice je obiskala leta 1966. Takrat je bila predsednica stranke svobode na Cejlonu (danes Šrilanka). Leta 1960 je kot prva ženska na svetu postala predsednica vlade. Po petih letih vladanja je morala v opozicijo, vendar se je kasneje znova zavihtela na oblast. Med tritedenskem zdravljenjem v Čateških Toplicah so jo brežiške ženske povabile v muzej na razgovor in ogled muzejskih zbirk. Govorila jim je o življenju na Cejlonu, obenem pa se je zanimala tudi za delo in težave žena v brežiški občini, za otroško varstvo, samoupravljanje, in druga vprašanja.
 
Še ena zgodba je povezana s tem obiskom. Oče našega sodelavca Slavka je bil takrat šofer na občini Brežice in je Sirimavo Bandaranaike peljal na letališče v Zagreb. Tam ga je vprašala, če ima otroke in mu je za sina Slavka podarila obesek s školjko, za hčer Mojco pa etui za glavnik ali pisalo. Slavko od takrat zbira različne obeske in nabralo se jih je že lepo število.


Uganko je pripravila:
Vlasta Dejak, muzejska svetovalka
 
IMG_5365IMG_5369IMG_5370IMG_5372IMG_5376
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih