Posavske muzejske uganke

Muzejska uganka: Kólnarska pot

19. marca 2016 pripravljamo strokovno ekskurzijo KÓLNARSKA POT, ki je del etnološke razstave Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička. Z njo vam želimo prikazati in približati načine življenja in preživljanja prebivalcev ob spodnjem toku reke Save med Radečami in Obrežjem ter čez mejo do Samoborskega otoka in Medsav. Spodaj si lahko preberete več o programu strokovne ekskurzije.

Za vas pripravljamo muzejsko uganko, ki bo tokrat sestavljena iz več vprašanj. Na Facebook strani in po e-pošti vam jih bomo zastavili v prihajajočih dveh tednih. Med tistimi, ki bodo na vsa vprašanja pravilno odgovorili, bomo 16. marca 2016, izžrebali srečnega nagrajenca, ki prejme brezplačno udeležbo na Kólnarski poti.
 
Prvo vprašanje se glasi:
Kdo so bili kólnarji in kaj so počeli za preživljanje?

Drugo vprašanje muzejske uganke o Kólnarski poti:
 
Kako dolgi so bili kólnarski čolni?

 
Tretje, zadnje vprašanje muzejske uganke o Kólnarski poti:
 
Kje v Posavju lahko vidimo tako mirno Savo?
 
 
 


Odgovore nam sporočite na e-naslov: vodnik@pmb.si ali na Facebook stran.
 
Med tistimi, ki bodo na vsa vprašanja pravilno odgovorili, bomo 16. marca 2016, izžrebali srečnega nagrajenca, kateremu bomo omogočili brezplačno udeležbo na Kólnarski poti.


 
 
 
Kólnarji na Savi pri Čatežu okoli leta 1930. Hrani: Posavski muzej Brežice.


Dragi prijatelji in drage prijateljice Posavskega muzeja Brežice!
 
Kot del etnološke razstave Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička vas prijazno vabimo na KÓLNARSKO POT.
 
KDAJ: v soboto, 19. marca 2016, 8:00–19:00
KJE IN KOD: V Posavskem muzeju Brežice, ob Savi od Radeč do slovensko-hrvaške meje in dalje do Medsav pri Samoborju na Hrvaškem
KAKO: z avtobusom, peš in z brodom
ORGANIZATOR: Posavski muzej Brežice, strokovni in obrazstavni program bo vodila dr. Ivanka Počkar, avtorica razstave. Organizacija in sovodenje pa je delo Alenke Černelič Krošelj, direktorice Posavskega muzeja Brežice. 

KÓLNARSKA POT

Naši posavski predniki so se preživljali na sto različnih načinov. Eden od domiselnih je bil lovljenje, nabiranje in kopánje premoga v Savi in na savskih obrežjih. Nabrani savski premog so v prvi polovici 20. stoletja in vse do leta 1958 prodajali ter s tem precej izboljšali družinsko gmotno stanje.

Kólnarji (iz nem. besede za premog – die Kohle) in hrvaški ugljenari (iz hrv. besede za premog – ugljen) so v Savi med Radečami in Medsavami pri Samoborju na Hrvaškem ujeli na deset tisoče ton savskega premoga, ki je ušel iz separacij premogovih rudnikov v Zagorju, Hrastniku, Trbovljah in na Senovem.
 
PROGRAM:

Kólnarsko pot bomo pričeli ob 8. uri z ogledom etnološke razstave Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička, kjer bomo spoznali načine življenja in preživljanja prebivalcev ob spodnjem toku reke Save med Radečami in Obrežjem ter čez mejo do Samoborskega Otoka in Medsav.  

Na kólnarski poti ob toku reke Save od Radeč do Medsav bomo podoživeli Savo kot pomembno rečno pot z ladjami, čolni in brodovi, kot lovišče najpogosteje zastopanih savskih rib in črpališče drugih naravnih bogastev (les, kamenje, pesek), reko, za katero so naši predniki vzorno skrbeli, opravljali dela pri regulaciji in utrjevali rečne bregove. Na poti se bomo seznanili z izgradnjo hidroelektrarn in ribjih poti, spoznavali Savo in njena obrežja ter sledili poti črnega zlata – savskega premoga. Reka, ki je v preteklosti večkrat spremenila tako strugo kot vsebino, bo imela čez čas tudi nova obrežja in bo naposled spremenjena z zajezitvami, jezerom in betonskimi nasipi še v svojem zadnjem toku na slovenskem ozemlju. Pridružite se nam na  kólnarski poti ob še živahni Savi, da si za vedno vtisnemo v spomin njene zvoke, tokove in vonjave.

Kólnarsko popotovanje bo potekalo v soboto, 19. marca, na god sv. Jožefa, ki je zavetnik in priprošnjik tistih, ki si morajo s trdim delom služiti svoj kruh. Opravljal je tesarsko obrt in z lastnim delom omogočil preživljanje družine. Tudi savski ladjarji, splavarji, brodniki, čolnarji, ribiči, vzdrževalci savskih bregov in kólnarji so s svojim delom precej preživljali družine, v Sloveniji pa v tednu od 19. marca dalje praznujemo teden družine.

Poseben del poti je sodelovanje na odprtju spominske plošče akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču na njegovi rojstni hiši na Mostecu in s tem tudi sodelovanje v projektu Toporišičevo leto (11. 10. 2014—11. 10 2016).


Kólnarska pot nadaljuje program – strokovne ekskurzije, ki smo ga ponudili prvič v letu 2015, ko smo vas povabili na Puntarsko pot pod okriljem projekta Le vkup 1515—2015.

CENA IN POGOJI:

35 € ob 25 udeležencih, 31 € ob 30 udeležencih, 27 € ob 40 udeležencih, 24 € ob 50 udeležencih.

V ceno je vključen avtobusni prevoz, kosilo, drugi stroški organizacije in izvedbe. Dijaki in študenti ter brezposelni in upokojenci imajo 20 % popust.
Morebitna doplačila: pijača ob kosilu.  
 
Organizator ima pravico do sprememb programa in cene.

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE:

Prijave (do 10. 3. 2016) in dodatna vprašanja sprejemamo na:
bostjan.kolar@pmb.si , 07 466 05 17 ali 031 708 737.
 
Pogoj za prijavo na strokovno ekskurzijo je plačilo. Prijave sprejemamo v Posavskem muzeju Brežice, Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice. Rezervacija je potrjena po vplačilu polovice zneska. Če je udeležence potovanja prijavila pravna oseba, kot potrditev lahko velja tudi naročilnica, elektronsko sporočilo, vendar mora biti le-to potrjeno iz naše strani. 

 
Kolnarji na Savi pri Čatežu okoli leta 1930
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih