Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Svetovni dan Romov

V Posavskem muzeju Brežice žal še ne hranimo predmetov, povezanih z romsko materialno kulturo. Smo pa izpeljali na Mednarodni dan muzejev 18. maja 2017 javno vodstvo Romi / Cigani – zamolčana dediščina Posavja?, s katerim smo nakazali izhodišča za raziskavo dediščine Romov v Posavju, saj se do takrat tej tematiki v muzeju nismo podrobneje posvečali. Dve leti pozneje, junija 2019, smo na večzvrstno razstavo Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, odprto na sedemdeseti rojstni dan Posavskega muzeja Brežice, med 35 Posavkami in 35 Posavci iz različnih obdobij, različnih poklicev in stanov umestili tudi Rominjo oziroma njeno simbolno podobo s konca 19. in začetka 20. stoletja.


V etnološki fototeki hranimo kopijo fotografije, posneto tik pred drugo svetovno vojno, na kateri skupina Romov / Ciganov tabori pred gradom Mokrice (hrani Posavski muzej Brežice). Med drugo svetovno vojno je bil izveden genocid porajmos (v romščini) nad Romi. V koncentracijskih taboriščih in drugod po Evropi je bilo pobitih uradno ok. 600.000 Romov, neuradno več kot milijon. Na Slovenskem je bilo po do sedaj dostopnih podatkih  ubitih 186 Romov.

Romi so bili na ozemlju Slovenije prvič omenjeni v 14. stoletju. V 19. stoletju so po do zdaj znanih virih posamezne romske skupine v Posavju stalno prebivale le v krškem okraju (okolica Leskovca, Rake, Škocjana in vasi Cerklje). Danes je največje romsko naselje v Posavju Kerinov grm, v občini Krško, kjer so leta 2013 na svetovni dan Romov odprli romski muzej Stara hiša.

Svetovni dan Romov obeležujemo 8. aprila, na dan, ko je bil leta 1971 v Londonu prvi Svetovni kongres Romov, na katerem so uradno sprejeli ime Rom(i) za vse pripadnike tega naroda. S tem imenom so potrdili oziroma definirali svojo identiteto, sprejeli svojo zastavo in himno.Pripravila: Stanka Glogovič
 
 
Literatura:
ČERNELIČ KROŠELJ, Alenka (ur.): Štirje elementi: 3– Zemlja / The four elements: 3 – EARTH. Brežice: Posavski muzej, 2019.
JANKO SPREIZER Alenka: Romologija in romski študiji: socialno antropološki pogled na romološke diskurze v Sloveniji, doktorska disertacija, ISH, Ljubljana 2001.
ĐURIĆ Rajko: Seobe Roma, BIGZ, Beograd 1987.
FRASER Angus: The Gypsies. The People of Europe, Blackwell Publisher, Oxford UK and Cambridge USA 1994.
OGRIN Franc: Cigansko vprašanje, v: Slovenski pravnik, l. 33, št.5-12, Ljubljana 1917, str. 111-116.
ŠIFTAR Vanek: Cigani. Minulost v sedanjosti. Murska Sobota: Pomurska založba, 1970.
ŠTRUKELJ, Pavla: Romi na Slovenskem.  Ljubljana: Cankarjeva založba, 1980.
Slovenski etnološki leksikon, uredil Angelos Baš s sodelovanjem uredniških odborov, Ljubljana: Mladinska knjiga, 2004, geslo Romi, str. 509 in 510.

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti