Posavska stoletja

Sevniška brivsko-frizerska mojstrica Dragica Karolina Kreutz Zupanc (1931–2017)

 

Ugasnilo je življenje lastnice brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici, Dragice Zupanc, rojene Kreutz. V salonu, ki je od začetka 20. do konca prvega desetletja 21. stoletja lepšal neznano veliko sevniških in mnogih drugih ženskih, moških in otroških glav, so utihnile stoletne zgodbe iz brivsko-frizerskih časov. Na izjemno poučen, veder in hudomušen način jih je znala pripovedovati gospa Dragica, široko prepoznavna brivka, lasuljarka in frizerka iz sevniške obrtniške družine Kreutz. Z njimi je znatno obogatila kulturno dediščino iz vsakdanjega in prazničnega ter obrtniškega življenja v Sevnici. Spoštovanje družinskega vodila Kreutzovih, da »bodi vsako delo precizno narejeno, z največjo vnemo in eleganco«, je gospo Dragico izoblikovalo v izjemno mojstrico, kot človeka pa v nesebično, prijazno in velikodušno sogovornico o starih časih in veščinah.
Brivsko-frizerski salon Kreutz je bil prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 odprl Dragičin oče Dragutin Kreutz iz Ljubljane. Salon je neprekinjeno deloval vse do leta 2003 oz. 2009. V njem se je do danes ohranila prvotna notranja oprema in oprema iz obdobja po letu 1970. Leta 2013 je bil razglašen za spomenik lokalnega pomena z namenom trajne ohranitve in predstavitve spomenika kulturne dediščine v danem okolju.
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar.


 
 

Sevnica - Frizerstvo KREUTZ - Dragica Kreutz, 1946Ljubljana - Narta Studio - tečaj, Dragica Kreutz Zupanc, 1963 (1)Sevnica - Frizerstvo Kreutz- Dragica Kreutz ZupancIMG_8511Sevnica - Frizerski salon Kreutz  (44)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih