Posavska stoletja

Posavska farmacevtka Emilija Fon

11. februar je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti in smo prvič smo ga obeležili leta 2016.
V Posavskem muzeju Brežice smo se zazrli v ne tako davno preteklost in ob tem dnevu izpostavljamo Emilijo Fon (1897–1984), magistrico farmacije, lekarnarico, ki se je rodila v Celju konec 19. stoletja in umrla v Kostanjevici na Krki v prvi polovici 20. stoletja. V Ljubljani je končala dekliški licej, v Pragi, na visoki šoli za farmacijo, pa končala farmacijo in pridobila naziv magistra farmacije. Po vrnitvi v Ljubljano se je zaposlila v lekarni Prochazka (Bahovec) in v lekarni Leustek, službovala pa je tudi v lekarni Gradišnik na Jesenicah. Bila je izjemno izobražena in široko razgledana, govorila je več jezikov, nemško, francosko in italijansko. Leta 1927 se je preselila v Kostanjevico na Krki, kjer je odprla zasebno lekarno sv. Miklavža in jo vodila do leta 1949, ko so jo podržavili.
 
V Kostanjevici na Krki je bila tudi družbeno aktiva. Delovala je v okviru Meščanske skupnosti, vodila Planinsko društvo, med vojno pa je sodelovala z narodnoosvobodilnim gibanjem in zalagala partizane s sanitetnim materialom in z zdravili.
 
Skoraj četrt stoletja, od leta 1930 do 1955, je prijateljevala in si dopisovala z arhitektom Jožetom Plečnikom, s katerim jo je povezovala globoka prijateljska ljubezen. Po njegovih načrtih je leta 1938 zgradila lekarno, v kateri si je ustvarila tudi svoj dom. Pokopana je na kostanjeviškem pokopališču v Fonovem družinskem grobu, ki ga je zasnoval prav Plečnik. Njeno življensko pot predstavljamo na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – Zemlja, kjer je avtorica besedila o njej Vlasta Dejak.
 
 Pripravila: Stanka Glogovič
 
 Literatura:
  • ČERNELIČ KROŠELJ, Alenka, MARINČIČ, Maja (ur.): Štirje elementi: 3– ZEMLJA / The four elements: 3 – EARTH. Brežice: Posavski muzej, 2019.
  •  ŠTRUKELJ, Petruša, Elizabeta: Emilija Fon, lekarnarica iz Kostanjevice na Krki, in njena povezanost z arhitektom Jožetom Plečnikom. Vekov tek: Kostanjevica na Krki 1252–2002: zbornik ob 750. obletnici prve listinske omembe mesta. Uredniški odbor: Bojan Božič, Andrej Smrekar, Stane Granda. Krajevna skupnost Kostanjevica na Krki, Kostanjevica na Krki, 2003; str. 627-635.

Emilija Fon - kopija s podnapisomemilija fon zemlja 2aemilija fon zemlja 3aemilija fon zemlja 4a
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih