Posavska stoletja

Meščanska šola v Krškem

Na današnjem Hočevarjevem trgu v Krškem so 29. maja 1877 praznovali obletnico trirazredne deške državne meščanske šole. Prvi pouk se je pričel oktobra 1878 v skupni stavbi z osnovno šolo, dečki pa so lahko obiskovali meščansko šolo po končanem petem razredu osnovne šole. Do leta 1918 je bil pouk v nemščini, kot prva šola na Kranjskem pa je imela na predmetniku tudi slovenščino.
Pobudo za ustanovitev deške meščanske šole v Krškem sta dala zakonca Hočevar, ki sta ogromno prispevala tudi h gradnji šolskega poslopja. Martin in Josipina Hočevar sta poskrbela za vzdrževanje šole in učencev. Dobrotnica in mecenka Josipina Hočevar ima od leta 2011 v Krškem spomenik v Gaju zaslužnih Krčanov in Krčank. Njeno mecenstvo in izjemno skrb tudi za radovljiške šolarje so prepoznali njeni rojaki v Radovljici že leta 1908, kjer so Josipini postavili spomenik iz sivega kamna, izklesan v obliki vodnjaka, na katerega je postavljena skulptura šolarčka. Ta nosi v eni roki knjigo, z drugo roko pa podpira medaljon s portretom Josipine Hočevar, velike podpornice šolstva.

Ob 50-letnici meščanske šole v Krškem je poročal časnik Domovina leta 1927: "50-letnica državne meščanske šole v Krškem. Državna deška meščanska šola v Krškem bo slavila 29. t. m. svojo 50-letnico. Zaradi deželnega šolskega zakona bivše Kranjske, ki je zahteval, da se mora ustanoviti po možnosti v vsakem okraju meščanska šola, je tedanji veleposestnik v Krškem, znani dobrotnik in mladinoljub, pokojni g. M. Hočevar sezidal na lastne stroške veliko dvonadstropno poslopje ter ga podaril leta 1877 krškemu šolskemu okraju za trirazredno deško meščansko šolo. Učiteljski zbor je sklenil dogovorno s krškimi meščani proslaviti 50-letnico šole sedanjim gospodarskim razmeram primerno na dostojen in svečan način. Na proslavo so vabljeni vsi bivši učitelji in učenci ter prijatelji krške meščanske šole. Natančnejši program proslave bo pravočasno objavljen v časopisih. Za udeležnike proslave bo na dan slavja v sokolski dvorani ob 13. uri skupen obed. Dobro in obilno kosilo bo stalo za osebo 25 Din. Zaradi naročitve skupnega obeda naj blagovoli javiti na dopisnici ravnateljstvu meščanske šole v Krškem vsak, ki se misli udeležiti banketa, da reflektira na skupen obed. Prijave se sprejemajo do 20. t. m. Pri proslavi bosta sodelovali dve godbi, meščanskošolski orkester ter godba krškega gasilnega društva."
Vir: Domovina, 12. 5. 1927, letnik 10, številka 19, Narodna in univerzitetna knjižnica, Digitalna knjižnica Slovenije. Najdeno: 24. 4. 2012, Ivanka Počkar.


 
Meščanska šola v Krškem-foto Pelikan, Celje
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih