Posavska stoletja

80-letnica elektrike v Podbočju (Sv. Križu)

Na območju Sv. Križa v tedanjem okraju Krško so po letu 1936 začeli napeljevati elektriko. Za vpeljavo izoliranih žic v cevi je bilo potrebno cevi kriviti v lokih. Za to so tedaj tudi v Podbočju potrebovali bergmanske klešče s polkrožno oblikovanimi čeljustmi za krivljenje bergmanskih cevi. Ime so dobile po nemškem industrialcu Sigmundu Bergmanu (1851–1927). Bergmanske podometne inštalacijske cevi so bile izdelane iz kataraniziranega kartona s plaščem iz tanke cinkove pločevine ali posvinčene jeklene pločevine. Glede na pogostost gubanja cevi so z njimi izdelali različne krivinske radije v lokih od 10 do 15 centimetrov. Bergmanske cevi in klešče so prenehali uporabljati z uvedbo prevodnika s PVC izolacijo, ki se polaga neposredno pod omet.

Tako kot večino ročnih orodij za različne obrti je tudi klešče za gubanje bergmanskih cevi izdelal domači obrtnik, ključavničar Franc Černelič (1899–1988), doma v Sv. Križu (današnjem Podbočju), ki se je ključavničarstva izučil v Zidanem Mostu. Kot del naše tehniške dediščine v zvezi z elektrifikacijo Podbočja hranimo podarjene klešče v Posavskem muzeju Brežice.

Fotografija:
Železne klešče za krivljenje cevi za elektroinštalacije (bergmanove klešče), izdelek ključavničarja Franca Černeliča iz Sv. Križa (zdaj Podbočje), v uporabi od leta 1936. Mere: d. 15,5 cm, š. 4,5 cm. Inventarna štev.: E6206.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar
 
E6206-KLEŠČE ZA KRIVLJENJE CEVI ZA ELEKTROINŠTALACIJE (1)
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih