Posavska stoletja

6. maja 1894 prvikrat nastopil čitalniški tamburaški zbor

Čitalnico v Brežicah so snovali že poleti leta 1890. Ustanovni zbor za čitalniško društvo in podružnico družbe sv. Cirila in Metoda je potekal hkrati, 15. februarja leta 1891, čitalnica pa je bila odprta nekaj mesecev kasneje. Od glasbe so najprej spodbujali citranje, kupili klavir, kmalu pa osnovali tudi tamburaški zbor. Leta 1894 je v Narodnem domu v Brežicah prvikrat nastopil čitalniški tamburaški zbor. Zapisali so: "(Vabilo) na veselico, ktero priredi Čitalnica v Brežicah v nedeljo, dne 6. maja 1894, v prostorih hotela Klembas. Pri veselici udarja prvikrat čitalniški tamburaški zbor. Začetek točno ob 7. uri zvečer. Vstopnina: oseba 50 kr., obitelj 1 gld. Prostovoljni darovi se hvaležno sprejemajo za stroške tamburaškega zbora. Odbor."

Vir: Domovina, 5. 5. 1894, letnik 4, številka 13. Izvor: Osrednja knjižnica Celje, Digitalna knjižnica Slovenije. Najdeno: 22. 3. 2014, Ivanka Počkar.

Fotografiji:
Bisernica – tamburaški inštrument, ki ga je s seboj na vandrovsko pot vzel Brežičan Ivan Vogrinc (roj. 1883), ko je bil še vandrovski kovač in ga je spremljala ves čas popotniškega učenja. D. 54,5 cm, š. 14,5 cm, v. 3,5 cm. Hrani: Bernard Vogrinc, kovačev vnuk.
Ženski tamburaški zbor iz Kompolja pred drugo svetovno vojno: dvanajst mlajših žensk s tamburaškimi inštrumenti (tri bisernice, pet bračev, tri bugarije in bas), v sredini spredaj sedi duhovnik.
 
Bisernica kovača-vandrovca Ivana VogrincaTamburaški zbor-Kompolje
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih