Posavska stoletja

170 let Pihalnega orkestra Kapele in omemba iz leta 1910

Za današnji dan smo načrtovali odprtje razstave Od vaške godbe do pihalnega orkestra v čast 170-letnice delovanja. Na razstavo, ki jo pripravljamo skupaj s člani in članicami orkestra, je soavtorica in sodelavka muzeja Ana Vlaisavljević uvrstila tudi članek iz leta 1910, ki zanimivo povezuje takratno realnost z današnjo. Poroča o slovesnosti in nastopu godbe pri blagoslovi prenovljene podružnične cerkev sv. Trojice v Kapelah, ob tem pa še o končani trgatvi. Nabrali so malo in avtor članka svetuje, da se morajo ljudje navaditi »bolj po malem piti«. Poročilo pa je za nas zanimivo tudi zaradi podatkov o tegobah: »Našo postajo v Dobovi so nam bili za nekaj časa zaprli, tako namreč, da se niso smeli tam ustavljati vlaki iz Zagreba, ker so zdravniki v Brežicah preiskavali potnike glede nevarnosti kolere.« Nevarna pa je bila tudi griža, ki se je prikazala v eni hiši v Kapelah: »kjer leže trije bolniki«. Prispevek zaključuje prošnja: »Bog nas varuj vsake, posebej pa nalezljive bolezni.«

Z razstavo in številnimi dogodki ob njej bomo morali v fizični obliki še počakati, o velikem pomenu in dosežkih  »kapelske godbe« pa bomo do takrat še poročali.

Čestitamo vsem članom in članicam Pihalnega orkestra Kapele. Danes bi bil imeniten večer. Vemo pa, da je prav, da smo doma in se veselimo našega druženja ter skupnega praznovanja, ko bo mogoče.
 
Pozdrav iz Posavskega muzeja Brežice, zanj Alenka Černelič Krošelj


Omemba godbe v Slovenskem gospodarju, skupaj s poročilom o pomembnih novicah iz brežiškega okraja. Brežiški okraj, v Slovenski gospodar, 16. 10. 1910, letnik 44, številka 43, str. 5. Vir: Digitalna knjižnica Slovenije.


Gasilka godba na pihala Kapele (od leta 1997 Pihalni orkester Kapele) ob praznovanju 110-letnice leta 1960. Okvirjeno fotografijo, ki bo del razstave hrani KD Pihalni orkester Kapele.
 
Omemba godbe v Slovenskem gospodarju, 1910, letnik 44, številka 43, str. 5[82] Slika 110 let Pihalnega orkestra Kapele, 1960
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih