Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

110-letnica šolskega poslopja v Kostanjevici na Krki, 11. 10. 2016

Začetki šolstva v Kostanjevici na Krki segajo v 14. stoletje. Šola je bila v cistercijanskem samostanu, v katerem so menihi poučevali in vzgajali svoje gojence in otroke okoliških prebivalcev. Po razpustu samostana so šolo leta 1789 prestavili v Kostanjevico. Imenovala se je »Deutsche Schule«, imela je 122 učencev in je sprva delovala v župnijski kašči, nato pa v župnišču. Ob koncu 19. stoletja je pouk potekal v različnih prostorih po mestu. Leta 1905 so na pobudo Ivana Globočnika, tedanjega kostanjeviškega župana, in Antona Pavčiča, šolskega upravitelja, začeli z gradnjo novega šolskega poslopja. Šolo je gradilo podjetje Gustava Tönniesa iz Ljubljane. Gradnja je stala 90.600 kron. Slovesno odprtje štirirazredne nove šole je bilo 11. oktobra 1906. Otvoritev se je začela z mašo, na kateri je pel domači pevski zbor. Mestni župnik Damjan Pavlič je šolo blagoslovil, nato pa so sledili slavnostni nagovori župana, predsednika šolskega sveta, šolskega upravitelja in okrajnega šolskega nadzornika. Med nagovori so šolski otroci deklamirali in peli pesmi. Otvoritve se je udeležila velika množica ljudi, učitelji, domačini in okoličani. Med drugo svetovno vojno je bila šola, ki so jo zasedli belogardisti in Nemci, zaradi partizanskega topniškega obstreljevanja močno poškodovana. Po letu 1948 so jo ponovno obnovili in usposobili za pouk. Leta 1982 so k staremu delu prizidali novo šolsko poslopje in vrtec, šolo pa poimenovali po domačinu Jožetu Gorjupu.


Vir: Ničesar tu ne bodo vzela leta …: Zgodovina šolstva in začetki galerijske dejavnosti v Kostanjevici na Krki, Kostanjevica na Krki, Osnovna šola Jožeta Gorjupa, Galerija Božidar Jakac, 2006.

Fotografija: Novo šolsko poslopje, okrašeno s slovenskimi narodnimi zastavami, ob otvoritvi 11. oktobra 1906, razglednica. Hrani: PMB, inv. št. Z3:2110.

Pripravila: Vlasta Dejak, muzejska svetovalka
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti