Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

110-letnica razvitja brežiškega sokolskega prapora

Telovadno društvo Brežiški Sokol je bilo ustanovljeno leta 1904 na pobudo zdravnika Josipa Straška. Brežiški sokoli so 4. junija 1906, ko je v Brežicah potekal vseslovenski sokolski zlet, ki se ga je udeležilo več kot 400 slovenskih, hrvaških in srbskih sokolov v krojih ter množica drugih udeležencev, na dvorišču Narodnega doma svečano blagoslovili in razvili društveni prapor.

 
Prapor je izdelan po barvnem osnutku, ki ga je potrdilo Okrajno glavarstvo Brežice. Prva stran prapora je iz rdeče svile, na kateri je s srebrnimi nitkami izvezen napis »Telovadno društvo Sokol v Brežicah«. Na sredini napisa je ilirski grb s šesterokrako zvezdo in navzgor obrnjenim polmesecem, ki ga obdajata zeleni lipovi veji s cvetovi, povezanimi z belo pentljo. Vogali prapora so na obeh straneh okrašeni z rastlinskim motivom. Druga stran prapora je iz bele svile. Na sredini je na rdeči ovalni podlagi s srebrnimi nitmi izvezen sokolski emblem, ki je obdan z zelenima vejicama, povezanima s plapolajočim trakom v barvi slovenske trobojnice, na vrhu pa stoji sokol z razpetimi krili. Prapor je bil pritrjen na lesen drog, na vrhu katerega je stal pozlačeni bronasti kipec sokola. Velikost prapora je 141 x 120 cm. Sokolski prapor je brežiške sokole spremljal na vseh sokolskih prireditvah. Ob vsakem praznovanju so na prapor pripenjali trakove in žebljičke in tako zbirali denar za delovanje društva. Praporščaki brežiškega prapora so bili Ignac Poljanšek, Josip Holy in Franjo Zorko.
 
Sokolsko društvo je v spomin na ta dogodek izdalo razglednico z risbo prapora in napisi: »V spomin na razvitje zastave Sokola v Brežicah 1906«, »Krepimo se!« in »Na zdar!«.
 
Brežiški sokolski prapor in kipec sokola hrani Posavski muzej Brežice pod inventarnima številkama Z4:2331 in Z3:1848.
 
Pripravila: Vlasta Dejak, muzejska svetovalka
 
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti