Posavska stoletja

»Planina je vsa zgorela« - 75 let od planinske tragedije

Planina v Podbočju, hribovska vas tik ob slovensko-hrvaški meji, je med drugo svetovno vojno doživela enega najhujših vojnih zločinov na slovenskih tleh, ki se ga bodo Planinci vedno spominjali.
14. septembra 1942 so ustaši iz Zagreba na poti na Gorjance v bližnjih vaseh ujeli šestnajst moških in jih gnali na Planino, kjer so zajeli še deset vaščanov in jih vse skupaj postrelili v Novoselski gori nad Planino. Pokol je preživel starejši moški, ki ga je ustaška krogla zgrešila. Naslednje jutro so se vrnili in za vasjo pobili še osem vaščanov, ki jih prejšnji dan ni bilo doma. Takoj po streljanju so jih pokopali brez krst, vas s šestnajstimi hišami in gospodarskimi poslopji pa popolnoma požgali. Pretresene in jokajoče žene ter otroci so si morali poiskati zatočišče pri svojcih in znancih.
Župnik iz Sv. Križa (Podbočje) je v svoj dnevnik 15. septembra 1942 zapisal: »Planina je vsa zgorela. Živino, kolikor je ni zgorelo, so odgnali (povedal Colarič A., Pl. 15). Bil je ob robu gozda in je videl. S strojnico so jih pokosili. Žene in otroke so izpustili šele, ko je vas že gorela«.
Petindvajset žrtev poboja so pokopali vaščani Novega sela tam, kjer so ustaši storili svoj zločin. Šele 10. decembra 1942 so svojcem dovolili, da so posmrtne ostanke Planincev izkopali in prepeljali v skupno grobišče na pokopališču v Podbočju.  

Viri:
Arhiv PMB, Fototeka PMB (Foto: Ciril Pisanski)
 
Pripravila: Vlasta Dejak, muzejska svetovalka

Fotografije:
Požgane hiše in gospodarska poslopja na Planini (Foto: Ciril Pisanski)
Prevoz posmrtnih ostankov petindvajsetih planinskih žrtev na pokopališče v Podbočju 10. decembra 1942.

 
Planina, požgana 1942, foto Ciril Pisanski, Podbočje (3)Planina, požgana 1942Prekop Planincev v Sv. Križu, 10.12.1942
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih