Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

»Zlato« s severa, 1. del: jantarna posodica za dišave iz Ribnice pri Jesenicah na Dolenjskem

Jantar, fosilizirana smola iglavcev, je nastal pred več kot desetimi milijoni let, ko so zaradi podnebnih sprememb izumrli obsežni sestoji gozdov. Velike reke so naplavile ostanke gozdov v rečne delte in morja ter jih tam prekrile z nanosi zemlje in drugih naplavin. Les se je v pogojih brez kisika preobrazil v lignit, smola pa se je polimerizirala v jantar. Največja in najpomembnejša nahajališča jantarja ležijo na območju Baltika, kjer ga nabirajo in pridobivajo že več tisočletij. Poleg okrasne funkcije je jantar v zavesti ljudi od prazgodovine pa vse do danes prisoten še s svojimi magičnimi, varovalnimi in zdravilnimi lastnostmi.

Po jantarni poti, ki je povezovala južne obale Baltika s severnim Jadranom je jantar od prazgodovine dalje prisoten tudi v naših krajih. Iz baltskega jantarja so izdelani vsi doslej analizirani jantarni arheološki predmeti, ki so bili odkriti v Sloveniji. Toda zgodnji trgovci so v obe smeri zanesli mnogo več kot baltske dragulje in materialne dobrine: med obalami Baltika in Jadranom so z njimi potovale tudi številne ideje, znanja, verovanja in izročila. Neobdelan jantar je v delavnicah severnega Jadrana dobil končno podobo izdelka po okusu tedanjih pretežno sredozemskih kupcev in naročnikov.

Ribnica pri Jesenicah na Dolenjskem – antična Romula – je kot obcestna postaja in carinska postojanka ob pomembni prometnici bila deležna mnogih dragih in luksuznih predmetov, ki so v 1. in 2. stoletju potovali skozi naše kraje. Najdišče, ki je bilo raziskano v petdesetih letih prejšnjega stoletja, obširneje pa v okviru izgradnje avtocest med letoma 2001-2003, med ostalim preseneča in navdušuje tudi z množico vrhunsko oblikovanih uvoženih jantarnih izdelkov.

Drobno dvoročajno posodico je lastnica najverjetneje uporabljala za shranjevanje svoje najljubše dišave. Od nje se ni ločila niti po smrti. Posodica je bila odkrita v bogatem ženskem grobu v Ribnici pri Jesenicah na Dolenjskem. V Posavskem muzeju Brežice je vpisana pod inventarno številko RML-1.

Pripravila: Jana Puhar

Fotografija: Borut Križ, fototeka Dolenjskega muzeja Novo mesto

Literatura:
Danilo Breščak, Zemlja pod vašimi nogami, Ribnica na Dolenjskem, str. 231-232, 2003.
Faya Causey: Amber and The Ancient World, 2011.
Borut Križ: Jantar, dragulj Baltika v Novem mestu, katalog razstave, Novo mesto 2017.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti