Odškrnjena vrata depoja

ŽENSKA LONČENA FIGURICA S POKRIVALOM »KRUZELER«

ŽENSKA LONČENA FIGURICA S POKRIVALOM »KRUZELER«, značilnim za 14. in 1. tretjino 15. stoletja, v. 10,2 cm, Stari grad v Podbočju, inv. št.: S 222.

Značilni element figurice, ki nam omogoča njeno natančno časovno opredelitev, je upodobitev posebnega pokrivala, ki so ga v tem času v srednji Evropi nosile ženske plemiškega stanu in bogatejše meščanke. Kruzeler je bil neke vrste peča iz več svilenih, platnenih ali bombažnih tančic, položenih ena vrh druge, katerih obrobe so s pomočjo razžarjenih klešč valovito nagubali, da so oblikovale bogat venec naborkov. Z nalaganjem dodatnih tančic in s tem dodatnih nizov naborkov je peča lahko dosegla impozantne razsežnosti, tako da so v nekaterih mestih v nemškem cesarstvu z oblačilnimi redi natanko določili največje dovoljeno število tančic, ki so jih ženske smele nositi.
Figurica je bila odkrita ob izkopavanjih Starega gradu v Podbočju med letoma 1992 in 1995. Predstavljena bo na razstavi Štirje elementi: II – Ogenj, ki jo odpiramo 30. avgusta v Posavskem muzeju Brežice.

Pripravila: Jana Puhar, višja kustosinja

Literatura: Katarina Predovnik, Trdnjava Kostanjevica na Starem gradu nad Podbočjem, Archaeologia Historica Slovenica 4, Ljubljana 2003.
 
jana
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih