Odškrnjena vrata depoja

Svetovni dan umivanja rok »Dediščina higiene po ta starem«

Svetovni dan umivanja rok, ki ga obeležujemo 15. oktobra, letos poteka pod geslom »Čiste roke za vse« in v znamenju koronavirusa COVID-19. Umivanje rok je tako kot danes tudi v preteklosti veljalo za eno osnovnih človekovih  primarnih opravil, povezanih s skrbjo za osebno higieno. Ko še ni tekla voda iz pip, so si jih večinoma umivali v lavorju (umivalniku), napolnjenem z vodo iz domačega, skupnega vaškega ali mestnega vodnjaka. Iz etnološke zbirke Posavskega muzeja Brežice vam tokrat predstavljamo tri posode za umivanje rok iz različnih obdobij. Lavor s preloma  19. v 20. stoletje,  izdelan iz porcelana bele barve, okrašen s tanko zlato krožnico in s cvetličnim okrasom, je dediščina meščank Brežic, sester Viktorije in Marije Ane Granner, r. 1868 in 1870. Lavor iz emajlirane pločevine,  bele barve s črnim robom, je bil v uporabi do 60 let prejšnjega stoletja v hiši Tonke Jarnovič v Krškem.  Sestre Granner so uporabljale tudi železni umivalnik s stojalom za lavor, pod katerim je bil postavljen vrč z(a) vodo. Vsi opisani predmeti so razstavljeni na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, ki je bila prva  v ciklu štirih večzvrstnih projektov, povezanih s štirimi osnovnimi elementi. Novembra letos napovedujemo zadnjega v tem ciklu – ZRAK.

Fotografija 1: Lavor, 1900 iz belega porcelana bele barve s cvetlično poslikavo, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, inv. št.: E5705.


Fotografija 2: Lavor, 1900–1960, emajlirana pločevina, bele barve s črnim robom, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, inv. št.: E6300.


Fotografija 3: Umivalnik, kovinsko stojalo za lavor, 1900, z emajliranim lavorjem, oboje skupaj razstavljeno na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, inv. št.: E5959 in E5960.

 
Pripravila: Stanka Glogovič
Foto 1 E5705-LAVOR-porcelan-poslikan_pmbFoto 2 E6300-LAVOR-emajlirana pločevina_pmbFoto 3 E5959-STOJALO ZA LAVOR_pmb
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih