Odškrnjena vrata depoja

Svetovni dan čebel in čebelni panj v obliki vojaka

20. maj, svetovni dan čebel, bomo počastili tudi v Posavskem muzeju Brežice. V četrtek, 23. maja 2019, ob 19. uri bo knjigo Veliki ljudje slovenskega čebelarstva predstavila njena avtorica in urednica mag. Tita Porenta. Knjiga je izšla lani v sozaložbi Čebelarske zveze Slovenije in Muzejev radovljiške občine ob prvi obeležitvi svetovnega dneva čebel. V njej je predstavljenih 55 najpomembnejših in na Slovenskem delujočih strokovnjakov na področju čebelarstva ter drugih za zgodovino čebelarstva pomembnih osebnosti, med njimi tudi Martin Humek (1870–1943) iz Posavja.
V Posavskem muzeju Brežice med drugim hranimo več muzealij v zvezi s čebelarstvom in medičarstvom v Posavju. Najbolj prepoznaven je čebelni panj v podobi francoskega vojaka. To je lesen enocelični panj v podobi vojaka iz poznega 18. ali prve tretjine 19. stoletja, ki ga zaznamuje visoka francoska kapa iz Napoleonovih časov in puška na levi rami. Na trebušni strani panja je odprtina za izletavanje čebel, na hrbtni strani pa dvojna vratca za jemanje satja z medom. Panj, označen z inventarno številko E271, je visok 164 cm in ima vidne ostanke poslikave z oljno barvo.  Njegova podoba eden najbolj obiskanih in priljubljenih predmetov stalne etnološke razstave PMB.
Pripravila:  Stanka Glogovič

Podpisi pod fotografije:
Čebelni panj v obliki vojaka; PMB-E271
V Posavju rojeni pomemben slovenski čebelar in sadjar Martin Humek (1870–1943). Fototeka Čebelarskega muzeja v Radovljici
 
Martin Humek. Fototeka Čebelarskega muzeja v RadovljiciČebelni panj v oblilki vojaka-Posavski_muzej_Brezice
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih