Odškrnjena vrata depoja

Sveti Florijan in njegovi »brambni vitezi«

Sv. Florijan velja za enega najbolj priljubljenih ljudskih svetnikov. Zavetnik proti požarom in povodnjim goduje 4. maja. Njegova podoba je upodobljena  v kipih, na podobicah, freskah, poslikavah in drugje - stoje, z golido (posodo za molžo) v desni roki gasi goreče poslopje pod seboj. Florijanovo je bil zlasti čas fantovskih praznikov, številnih šeg in navad, povezanih z ognjem. V Sv. Križu (v Podbočju) in okolici so na ta dan čim manj kurili, da bi bilo manj požarov, na Zdolah pa ženska ni smela v peči zakuriti, ampak moški, ker bi v nasprotnem hiša pogorela. Svetniku so se priporočali med drugimi dimnikarji, sodarji, lončarji, kovači in kmetje. Najbolj goreče so ga za svojega zavetnika izbrali gasilci, ki so se še pred vojno imenovali »vitezi svetega Florjana«. Svetnikova podoba je na mnogih gasilskih domovih v Posavju, kjer ima prostovoljno gasilstvo zelo dolgo in bogato tradicijo. Prvo požarno brambo so na tem območju ustanovili leta 1871 v Krškem, le dve leti za prvo požarno brambo na Slovenskem (v Metliki l. 1869). V Posavju danes deluje 74  prostovoljnih gasilskih društev, združenih v gasilskih zvezah Brežice, Krško in Sevnica, ki so temelj zaščite in reševanja ljudi in premoženja ob naravnih in drugih vrstah nesreč.
Vse do druge svetovne vojne so gasilci tradicionalno praznovali svojega zavetnika 4. maja, ko so se večinoma udeležili verskega obreda. To tradicijo so znova obudili v samostojni Sloveniji, 4. maj pa je od leta 1999 mednarodni dan gasilcev. Kapela sv. Florijana stoji tudi pred vhodom v grad Brežice, kamor so jo postavil grofje Attemsi v dobri veri, da bosta grad in mesto zaščitena pred ognjem in poplavami.

Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 

 Gasilska čelada (Seitz Alois), okoli 1900, pločevina, usnje, d. 24,3 cm, v.19 cm, donacija: Drago Škofljanec, Dolenje Skopice (Brežice), inv. št.: E5733.


Gasilska trobenta, prva pol. 20. stoletja, baker medenina, d. 54 cm, donacija: Jože Zorič, Krško, inv. št.: E2887.
 
Votivni kipec sv. Florijana, okoli 1900, les, v. 22 cm, romarski dar cerkvi sv. Roka, Brežice, inv. št.: E296.
E5733-GASILSKA ČELADA, pločevina, usnje, 1900 1gasilska trobenta 2E296-KIPEC SV-FLORIJAN 3
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih