Odškrnjena vrata depoja

Šolski globus Zemlje

Med predmeti, razstavljenimi na najnovejši večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, je globus (latinsko globus – obla, krogla), trirazsežni pomanjšani in poenostavljeni model Zemlje in drugih sfernih teles, kot so planeti, zvezde ali Luna.
Zaradi svoje okrogle oblike globus izjemno natančno prikazuje Zemljo, prikazano površje na globusu ima skoraj povsem pravilno obliko. Prve primerke globusov, ki so prikazovali takrat poznani svet, so naredili že stari Grki v tretjem stoletju pr. n. št., vendar se niso ohranili. Najstarejši znani ohranjen globus je iz konca 15. stoletja. Leta 1492 ga je izdelal nemški geograf in kartograf Martin Behaim (latinsko Martinus de Boemia). Hrani ga Germanski narodni muzej (Germanisches Nationalmuseum (GNM)) v Nürnbergu. Največji vpliv na izdelovanje globusov je imel flamski kartograf, geograf, matematik in astronom Gerardus Mercator (1512–1594), ustanovitelj sodobne znanstvene kartografije, z razvojem kartografske projekcije. Današnji globusi so izdelani strojno, toda še vedno na način, star več kot pet stoletij, narejeni pa so iz lesa, papirja, kovine ali plastike.  
Razstavljeni globus je leta 1950, le leto po ustanovitvi Posavskega muzeja, izdelalo podjetje Učila Zagreb, natisnil pa Nakladni zavod Hrvatske. Posavski muzej Brežice ga je pridobil leta 1990 ob prenavljanju Osnovne šole Kapele. Avtorica zgodbe razstavljenega šolskega globusa je dr. Ivanka Počkar.
Fotografija: Šolski globus, narejen iz lesa, papirja in kovine, premera 32 cm, z okroglim lesenim podnožjem, izdelan leta 1950, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, inventarna štev.:  E5726. 

Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
šolski globus
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih