Odškrnjena vrata depoja

Sklednik: muzejski predmet z inventarno številko E27

Skledniki so poznani v kmečki opremi od 17. stoletja do srede 20. stoletja. Običajno so bili pritrjeni na steno, najpogosteje v veži ali glavnem bivalnem prostoru, in so služili za shranjevanje skled in krožnikov. Položeni so bili tako, da so saje, prah in smeti padali samo na njihovo spodnjo stran.
Prav sklednik (z inventarno številko E27) je eden prvih etnoloških predmetov, ki jih je Posavski muzej Brežice pridobil v prvem letu delovanja (l. 1949). Zbiratelj in starinokop  Oto Auman (1897—1945?) ga je dobil na terenu okoli leta 1938 za takrat novoustanovljeni Posavski muzej. Oto Auman ima poleg Franja in Ive Stiplovšek ter Stanka Škalerja velike zasluge za posavsko muzealstvo. Čeprav samouk, je z veliko ljubeznijo zbiral starine. Vrsto let je s starim kolesom krožil po skoraj vseh krajih današnje občine Krško in iskal nove muzejske predmete. Tako je tudi sklednik, oprtan na ramena, pripeljal na kolesu.
Sklednik ima obliko hlevskih jasli, ima tri nadstropja, njegovo ogrodje je visoko 110 cm in dolgo 90 cm, stene so iz (vstavljenih) lesenih klinov. Razstavljen je na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, na steni, ob zgodbi (življenju in delu) Ota Aumana avtorice zgodovinarke Vlaste Dejak.

Fotografija 1: Sklednik, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, inventarna štev.: E27. 
Fotografija 2: Oto Auman na terenu s kolesom in s sklednikom na ramenih. Hrani: Posavski muzej Brežice.
 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
Literatura:
Slovenski etnološki leksikon, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2004, geslo: sklednik (str. 535)
Makarovič, Gorazd: Slovenska ljudska umetnost, DZS, Ljubljana, 1981, str. 180 in 181. 
Sklednik 1Sklednik 2
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih