Odškrnjena vrata depoja

PETKOVI POZDRAVI IZ MUZEJA

22. maj 2020


Današnje petkove pozdrave iz muzeja pošiljamo iz muzejske trgovinice, kjer so na voljo ročno izdelani in potiskani Ovivia nahrbtniki z različnimi motivi prikupnih živalic. So odličen in uporaben modni dodatek tako za mlajše kot starejše.
Poskrbeli bodo, da na sprehodu nikoli ne boste neopazni!8. maj 2020


Tokrat Vas iz muzejske trgovine pozdravljamo z lokalnim spominkom Podboški cegu – loncenosec, katerega avtorji Turistično društvo Podbočje in Turistični podmladek so novembra 2019 prejeli zlato priznanje Turistične zveze Slovenije za najboljši kulinarični in gastronomski spominek. Podboški cegu lahko dobite v naši muzejski trgovini.


1. maj 2020
Sončne petkove pozdrave iz prelepe Lisce nam tokrat pošiljajo planinci, ki so okoli leta 1935 uživali v razgledu ob planinskem domu na Lisci. 🌅
Že naslednji teden se bomo lahko (ob upoštevanju primerne razdalje) tudi mi predajali sončnim žarkom na terasah in vrtovih gostinskih lokalov ter seveda na terasi in dvorišču prekrasnega brežiškega gradu.

 

24. april 2020
Tokratne “Petkove pozdrave iz muzeja” pošiljamo študenti Univerze v Ljubljani in Mariboru, ki smo se s Posavskim muzejem Brežice ter Fakulteto za turizem združili v projekt ŠIPK: MI SMO BAROK III. 👑 Osrednji namen našega projekta je spodbujanje ozaveščenosti o pomenu baroka za razvoj Brežic in okolice.

Prihajamo s Fakultete za turizem, Filozofske fakultete, Fakultete za družbene vede ter Fakultete za elektrotehniko in računalništvo 🎓
V naslednjih objavah pa se vam bomo tudi predstavili 😊

📎 Projekt financirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
 

17. april 2020Tokrat nas iz muzeja pozdravlja Frančišek Karel Remb (ok. 1675–1718), ki v teh dneh osamljeno opazuje svojo največjo mojstrovino. Poslikal jo je po vrnitvi iz šolanja v Italiji, kjer si je nedvomno ogledal tudi palačo Barberini in freske Pietra da Cortone: https://www.barberinicorsini.org/opera/il-trionfo-della-divina-provvidenza-e-il-compiersi-dei-suoi-fini-sotto-il-pontificato-di-urbano-viii/

 

10. april 2020Na veliki petek, ko se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti, je petkov muzejski pozdrav v znamenju križevega pota.
V grajski kapeli brežiškega gradu, posvečeni sv. Križu, je Kristusov križev pot predstavljen z atributi, orodji mučenja in sramotenja, v rokah angelov. Upodobljeni ob evangelistih Mateju, Janezu, Luku in Marku držijo bič, žeblje, trnovo krono, kladivo, klešče, sulico, igralne kocke in baklo.
Letošnja velika noč je drugačna, svet se skupaj spopada z epidemijo. Verjamemo, da nam bo uspelo.
Vsem verujočim voščimo blagoslovljene praznike.3. april 2020Na topel pomladni dan nas APOLON, grški bog pomladi, svetlobe, moralne čistosti ter umetnosti in EOS, boginja jutranje zarje in lepega vremena pozdravljata iz Viteške dvorane.
Upodobitev na severni strani banjastega oboda Viteške dvorane, Frančišek Karel Remb, okoli 1703.27. marec 2020HIGIEJA, GRŠKA BOGINJA ZDRAVJA - hči Asklepija (rimsko: Eskalup), boga zdravilstva v rokah drži Asklepijevo (Eskalupovo) palico s kačo, ki še danes velja za simbol zdravilstva in zdravnikov. Iz njenega imena izvira izraz higiena, ki je kot zdravstvena preventiva imela pri starih Grkih velik pomen.
Nadrobnost stropne poslikave Viteške dvorane, Frančišek Karel Remb, okoli 170320. marec 2020, mednarodni dan srečeBoginja sreče, usode in izobilja FORTUNA (gr. Tihe) v rokah drži rog izobilja, iz katerega nam na mednarodni dan sreče iz njega trosi drobce sreče.
Nadrobnost stropne poslikave Viteške dvorane, Frančišek Karel Remb, okoli 1703.

 
Ovivia_Posavski_muzej_BreziceLisca petkovi pozdravi iz muzejasipk 4.4.2020 -bLisca petkovi pozdravi iz muzejaRembpage2Petkovi pozdravi Apolon_3.4.Petkovi pozdravi HigiejaPetkovi pozdravi Fortuna, 20. 3.
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih