Odškrnjena vrata depoja

Perilnik: ročna mašína za pránje perila

Eno najstarejših uslužnostnih domačih obrti na Slovenskem predstavlja poklicno pranje perila. O tej dejavnosti poroča že J. V. Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske (1689).
Perice v Posavju, predvsem v Brežicah, so bile dnevno najeta delovna sila. V obdobju med obema vojnama so za meščane prale navadno starejše ženske, doma iz mesta in okolice ter ženske s podeželja, ki so imele več otrok in malo zemlje. Pogosto so delale tudi v obrtniških družinah (pri mesarjih, opekarjih, kovačih, gostilničarjih...).
Pranje perila je bilo zelo naporno, težaško delo. Glavni pripomoček peric za ročno pranje perila je bil perilnik - široka, do pasu segajoča ravna deska pravokotne oblike. Na treh straneh je imela letvaste obrobe, visoke okoli 8 cm, ki so perico varovali pred mokroto, na obrobi krajše stranice pa izrezano pravokotno odprtino za ročaj. Pri pranju so ob perilnik drgnile, ob izplakovanju tolkle perilo.
Leseni perilnik je po 1. svetovni vojni zamenjala deska z rebrasto pocinkano pločevino (potem aluminij), imenovana rifl mašina, od šestdesetih let 20. stoletja pa se je z uvajanjem pralnih strojev način pranja spremenil.
Na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA je med 35 Posavkami in 35 Posavci različnih obdobij, različnih poklicev in stanov tudi perica Marija Hribar, rojena Piltaver (1893–1968). Kot večina peric predvojnega časa je vse leto prala v Savi ali v savskem pritoku Mala struga v Vrbini. Njeno zgodbo je zapisala in predstavila dr. Ivanka Počkar.

Fotografija 1: leseni perilnik pravokotne oblike iz prve polovice 20. stoletja, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, inventarna štev.: E5631.
Fotografija 2: perilnik iz v les uokvirjeno rebrasto oblikovanim aluminijem, imenovan mašina za pranje oziroma rifl mašina, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, inventarna štev.: E1577.

Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
Literatura:
Bogataj, Janez: Domače obrti na Slovenskem, Državna založba Slovenije, Ljubljana, 1989, str. 184-85
Počkar, Ivanka: Dve gasi, dva policaja, sto obrtnikov: življenje mestnih obrtnikov od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne na primeru Brežic (Brežiške študije 2). Brežice: Društvo za oživitev mesta Brežice; Krško: Valvasorjev raziskovalni center; Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 2005, str. 107, str. 124, str. 137, str. 214, str. 216 in str. 318
Slovenski etnološki leksikon, Mladinska knjiga, Ljubljana,2004, gesla: perica (str. 410), pralnica (str. 458), pralni dan, pralni stroj, pranje perila (vse str. 459)
E5631-PERILNIK foto 1, les,E1577-PERILNIK-les-aluminij foto 2
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih