Odškrnjena vrata depoja

Muholovec na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA

Stekleni muholovec je trebušasta posoda na treh steklenih nogicah, z votlim dnom, zavihanim v notranji žleb za vodo. Ustje je zaprto s plutovinastim zamaškom. V žlebič ob robu dna so vlili osladkano vodo – vabo za muhe, ki so lahko vstopale, ven pa niso mogle. Takšne muholovce so v Posavju uporabljali v začetku 20. stoletja v notranjih prostorih, kjer so jih postavili na pohištvo ali z žico privezali pod strop. Prikazanega na razstavi so v začetku 20. stoletja uporabljali v brežiški kovaško-šiviljski družini.

Starejši način lovljenja muh v jesenskem času je bil z rdečimi mušnicami, ki so smrtni strup za muhe, kar se odraža v imenu te gobe v številnih jezikih. Namočene v mleku s sladkorjem so jih tudi v Posavju uporabljali za privabljanje muh, ki jih je zaužita snov omamila ali pomorila. Rdeča mušnica je strupena tudi za človeka in velja za eno najstarejših halucinogenih rastlin. Skozi zgodovino so jo mnoga ljudstva uporabljala za šamanske obrede prav zaradi njene strupenosti, ki povzroča spremembe zaznav, iluzije in halucinacije.

Stare načine zatiranja muh so nadomestili muholovni loparji iz plastike, lepilni trakovi in električni odganjalniki mrčesa, kemična pršila, v zadnjem času pa še hišni muholovci z medom.

Fotografija: Muholovec iz brezbarvnega stekla, v. 20 cm, inv. štev. E2815.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar
E2815-MUHOLOVEC-steklo (1)-razstava VodaE2815-MUHOLOVEC-steklo (2)-razstava Voda
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih