Odškrnjena vrata depoja

Laterna magica – čudežna svetilka iz Brežic

Laterna magica so lahko poleg čudežne svetilke za gledanje velikih barvnih projekcij lahko še tri pomembne stvari: gledališče v Pragi, knjiga Ingmarja Bergmana ali skladba finske skladateljice Kaije Saariaho.

V Posavskem muzeju hranimo laterno magico – čudežno svetilko, napravo, ki je z zmožnostjo projekcije naznanjala izum filma – kulturni in civilizacijski šok. Ker je leto 2018 v Posavskem muzeju v znamenju ognja –  drugega pomembnega elementa od štirih, naslikanih v Viteški dvorani gradu Brežice –, smo izbrali to »svetilko« kot enega od čudežnih muzejskih ognjenih predmetov. Naša laterna magica predstavlja tehniško muzealijo iz filmske predzgodovine.

Je zgodnja oblika diaprojektorja, ki je deloval na plamen iz gorilnika, njegovega sestavnega dela.  Dim iz gorilnika se je odvajal skozi dimnik, ki je molel iz projektorja.
Prvi uporabni svetlobni projektor ali laterno magico je izumil danski astronom, matematik in fizik Christiaan Huygens  v 2. pol. 17. stoletja.

Pričujoča naprava na sliki je iz bogate brežiške meščanske družine, izdelana v drugi polovici 19. stoletja in je bila v uporabi še v obdobju med obema svetovnima vojnama. Premožne brežiške družine Kreulitsch (Krojlič), Putzek (Pucek), Del Cott in Kos so bile sorodstveno povezane. Družina starega očeta, generala Johanna Putzka (rojenega na Dunaju leta 1864), poročenega s hčerjo brežiškega veletrgovca Kreulitscha, in njegovega zeta, majorja Antona Kosa (rojenega leta 1880 v Karlovcu), sta s svojima poklicema ter z družinskim in družbenim položajem mogla precej zagotoviti svojim družinam, otrokom pa še zlasti veliko iger, igrač in drugih predmetov za zabavnejše preživljanje prostega časa. V družini so, denimo, med obema svetovnima vojnama imeli pravo malo gledališče z mnogimi kulisami in z desetinami ploskih barvnih lutk iz papirja, kot igrala pa otroško pohištvo, vrtiljake, zibelko idr., pa tudi laterno magico, s katero so v domači hiši zaradi nevarnosti ognja upravljali odrasli. Na belo steno ali rjuho so projicirali ročno naslikane barvne diapozitive z različnimi zgodbami, ki so jih vstavljali med svetilko in lečo.

Fotografije: Laterna magica, inv. št. E6393, gorilnik in ročno naslikani barvni diapozitivi.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar
 
E6393-LATERNA MAGICA, druga pol-19-stol (1)E6393-LATERNA MAGICA, druga pol-19-stol (3)E6393-LATERNA MAGICA, druga pol-19-stol (5)E6393-LATERNA MAGICA, druga pol-19-stol (8)E6393-LATERNA MAGICA, druga pol-19-stol (11)E6393-LATERNA MAGICA, druga pol-19-stol (32)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih