Odškrnjena vrata depoja

Iz prazgodovinske zbirke Posavskega muzeja Brežice

V Posavskem muzeju Brežice 21. 12. 2017 odpiramo prenovljeno stalno arheološko razstavo Tisočletja posavskih gričev in ravnic. Prenova je zasnovana v dveh fazah, letos odpiramo antični del zbirke, prazgodovinski del pa bo predstavljen na panojih, ki se jim bodo v letu 2019 pridružili še predmeti in rekonstrukcije.
Z vpogledom v del prazgodovinske zbirke Posavskega muzeja Brežice, napovedujemo tudi ta del razstave.
Predstavljene so tri arheološke najdbe oz. dva sklopa predmetov in en posamezen predmet iz treh različnih prazgodovinskih obdobij – pozne bronaste, starejše železne in mlajše železne dobe.
 
 
 
Založna najdba bronastih in bakrenih predmetov, Ajdovska jama v Silovcu pri Sromljah, pozna bronasta doba.
 
Posebnost pozne bronaste dobe so depojske ali založne najdbe kovinskih predmetov, ki so jih tedanji prebivalci shranili na posebnih mestih. Danes jih največkrat razlagamo kot obredne daritve.
V Posavju je bil tak depo bakrenih in bronastih predmetov najden v Ajdovski jami v Silovcu pri Sromljah. Vsebuje pet bronastih jezičastoročajnih srpov, bronasto tulasto sekiro, tulasto dleto, bronasti zapestnici, bronasto ovratnico, bronasto tordirano ovratnico ali zapestnico, bronast obroček, kamnit brus in dvanajst bakrenih surovcev. Najdbe so datirane v čas od 10. – 1. polovice 8. stol. pr. n. št. Hrani jih Posavski muzej Brežice pod inventarnimi številkami P 288 – P 313.
 
 
 
Fibula ježevka, Libna, starejša železna doba.
 
Bronasta fibula »ježevka« z oblogo iz temno modre steklene paste je v starejši železni dobi krasila oblačilo prebivalke naselbine na Libni. Izkopana je bila v grobu 5 Špilerjeve gomile 1 na Libni. Datirana je v konec 7. ali začetek 6. stol. pr. n. št. Hrani jo Posavski muzej Brežice pod inventarno številko P 1053.
 
 
 
 
Okovje keltskega bojnega voza, Brežice, mlajša železna doba.
Foto: Slobodan Olić
 
Na keltskem grobišču v Brežicah so bili doslej odkriti kar trije grobovi z bojnimi vozovi. Kelti so bojno opremo pokojnega vojščaka obredno uničili, preden so jo pridali v grob.
Na fotografijah vidimo železno okovje bojnega voza iz groba 6. Ohranili so se kolesni obroči, pestni obroči, osni zatiči in deli podvozja. Vsi predmeti so iz 2. polovice 3. stol. pr. n. št. Hrani jih Posavski muzej Brežice pod inventarnimi številkami P 1567, P 1569 – P 1572, P 1573, P 1574.
 
 
7
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih