Odškrnjena vrata depoja

Hidravlični oven – tehniška dediščina

Hidravlični oven je črpalka, ki z energijo tekoče vode potiska vodo v sunkih navzgor. Uporabna je za prečrpavanje vode iz nižje v višje ležeč kraj. Zaradi vztrajnosti tekoče vode v dovodni cevi pride do hidravličnega udara, zaradi česar močno naraste pritisk v dovodni cevi. Voda odpre ventil in vstopi v tlačno posodo, pri čemer ventil onemogoča, da bi voda odtekla nazaj. Ko pritisk v dovodni cevi pade, vzmet odpre drugi ventil, in cikel se  ponovi. Med delovanjem naprava povzroča ponavljajoče zvoke kot ob trku ovnovih rogov.
Hidravlični oven, tolkač, vodno tlačilko ali črpalko so uporabljali za oskrbo z vodo pri nekaterih hišnih gospodarstvih za pridobivanje vode iz nižje ležečega izvira ali potoka do višje ležeče domačije. Napravo, ki so jo poznali že stari Grki, so uporabljali tudi v  marsikaterem slovenskem kraju.  
Pri hiši v Podbočju shranjena vodna tlačilka je visoka 49 cm, široka 50 cm, s premerom 33 cm. Na zgornjem delu je polkrožno ulit napis Garvens 5 W, kar nakazuje na nemškega trgovca in podjetnika Karla Garvensa iz Hannovra, čigar oče Heinrich Theodor Garvens je leta 1865 ustanovil tovarno Garvens & Comp.
 
Fotografija:
Hidravlični oven iz iz Černeličeve hiše v Podbočju, ki ga kot predmet tehniške dediščine hrani Posavski muzej Brežice, inv. številka E6207.
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar
 
E6207-HIDRAVLIČNI OVEN
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih