Odškrnjena vrata depoja

​Brivski stol z naslonom

Brivec, frizer in lasuljar Josip Holy, rojen leta 1878 v Plznu na Češkem, je v Brežice prišel živet in delat  na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Bil je med ustanovitelji sokolskega društva v Brežicah (l. 1904) in predsednik Slovenskega obrtnega društva Brežice.
Brivsko- frizersko in lasuljarsko obrt je opravljal v centru Brežic, kjer je imel pred drugo svetovno vojno največji in najbolje opremljen frizerski lokal. Čeprav so strigli tudi moške, je bil večji del prostora namenjen ženskemu friziranju. Redno je maskiral in urejal tudi lasulje igralcev v številnih sokolskih igrah. Sodeloval je na mnogih obrtnih razstavah ter je bil za svoje delo večkrat odlikovan.
Na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA je ob zapisu Holyjeve življenske zgodbe avtorice dr. Ivanke Počkar na ogled brivski stol iz obdobja delovanja njegove frizerske obrti. Stol je lesen s sediščem in premičnim naslonom, podloženim  in prevlečenim z usnjem. Na vrhu naslona je železni nastavek iz usnja z nastavljivo višino.
Fotografija 1: Brivski stol, les, usnje, železo; razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, inventarna štev.: E4483.
 
Fotografija 2: Brivec, frizer in lasuljar Josip Holy (1878–1953)pred izložbo frizerskega lokala po drugi svetovni vojni. Hrani: Posavski muzej Brežice.
 
 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
Literatura:
Počkar, Ivanka: Dve gasi, dva policaja, sto obrtnikov: življenje mestnih obrtnikov od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne na primeru Brežic (Brežiške študije 2). Brežice: Društvo za oživitev mesta Brežice; Krško: Valvasorjev raziskovalni center; Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 2005, str. 68, str. 72, str. 90, str. 91, str. 96 in str. 345.
brivski stol 1SOKOL HOLY_pmb
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih