Odškrnjena vrata depoja

»Sveti Valentin ima ključ od korenin«

14. februarja goduje sv. Valentin, znan tudi kot vremenski svetnik, za katerega še danes pregovorno velja, da ima ključ do korenin. Naši predniki so ga imenovali »prvi pomladin«, saj jim je pomenil predvsem začetek pomladi, danes pa se na njegov god slavi valentinovo-praznik zaljubljencev.    
Etnolog dr. Janez Bogataj v knjigi Slovenija praznuje: sodobne šege in navade na Slovenskem (str. 45-48, Ljubljana, 2011) piše, da imajo »zaslugo« za uvedbo valentinovega, kot je danes znano po celotni Sloveniji, tiskani mediji iz konca 80. let 20. stoletja in v ta čas, pravi, segajo prvi zametki angloameriškega praznovanja valentinovega v Sloveniji.
Že več tednov pred 14. februarjem so trgovine polne izdelkov v obliki srca, glavnega simbola in znaka praznovanja valentinovega. Izziv je sodobno praznovanje preplesti z dediščino, ki je skupna nam vsem, in še vedno (p)ostati srčni, ne le simbolno. V Posavskem muzeju Brežice, kjer predstavljamo dediščino Posavja od najstarejših dni do danes, med mnogimi etnološkimi predmeti hranimo tudi lončene modele za peko potic v obliki srca. 
 
Na fotografiji 1: Model za peko potice v obliki srca, razstavljen  v stalni etnološki razstavi; inventarna štev.: E68
Na fotografiji 2: Model za peko potice v obliki srca; inventarna štev.: E699.
 
Pripravila: Stanka Glogovič
image856_PMBPMBimage858_PMB
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih