Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

»Trojno gorje« - kako nastane strip?

5. februar 2023 - 7. marec 2024, prostor pred Viteško dvorano

Razstava prikazuje nastajanje stripa o kmečkem uporu na podlagi zgodovinske povesti Januša Golca Trojno Gorje. Avtor stripa, ki je izšel leta 2022 v sozaložništvu Turističnega društva Pilštanj in Foruma Ljubljana, je Jakob Klemenčič.


Naročilo za strip »Trojno gorje«  je prišlo s strani Turističnega društva Pilštanj, ki je želelo obeležiti 450-letnico slovensko-hrvaškega kmečkega upora tudi z izdajo stripa, narisanega po popularni povesti iz tridesetih let dvajsetega stoletja, v kateri je pisatelj Januš Golec poleg kmečkega upora opisal še epidemijo kuge in turške vpade. Večina zgodbe se dogaja v Pilštanju in širši okolici: na Kozjanskem, v Posavju in Obsotelju, na koncu pa, v opisu znamenite bitke, seže vse do Siska.
 
Strip ne nastane prav hitro. Na priložnostni razstavici nam avtor stripa Jakob Klemenčič predstavi svoj delovni postopek od zbiranja dokumentacije prek skic in načrtovanja do s tušem na papirju narisane stripovske strani in nam mimogrede nadrobi še kakšen utrinek svojih razmišljanj o stripu nasploh.
 
Pot do končnega rezultata je opisana in slikovno prikazana na panojih, v vitrini pa lahko vidimo skice, dokumentarno gradivo, risarsko orodje in tudi kakšno dokončano stran – skratka, risar je del tega, kar se mu je valjalo po delovni mizi, ko je risal strip, prinesel pokazati v brežiški grad.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti