Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si
30. avgusta 2018 smo v Viteški dvorani odprli drugo iz cikla razstav o štirih elelentih, ki so upodobljeni v Viteški dvorani, posvečeno ognju.

Odprtje razstave se je pričelo pred gradom, pri kapeli sv. Florjana, kjer je prižigalec luči Leopold Alba, ki ga je upodobil Boštjan Arh, simbolno prižgal ulično svetilko. V Viteški dvorani so odprtje z glasbenim programom popestrili potomci brežiške kovaške družine, bratje Filip, Marko in Rok Ferenčak ter Marko Blaževič. Vseskozi pa je grad žarel v ognjenih barvah.
Razstavo je odprla podžupanja občine Krško, predsednica Gasilske zveze Krško in predsednica sveta gasilskih zvez Posavske regije Ana Somrak.

Razstava opozarja na različne zvrsti premične kulturne dediščine, ki vsaka zase govori o simboliki ognja in ob tem odgovarja na vprašanja v katerih segmentih življenja Posavk in Posavcev je bil prisoten ogenj, kakšna je bila njegova vloga v gospodinjstvu, industriji, gospodarskih panogah ter kako so se ljudje skozi čas soočali z izzivom in nevarnostjo ognja. V razstavi je predstavljena tudi raziskava priimkov in naselij, katerih poimenovanja izhajajo iz ognja. Pomemben del razstave je vitrina, ki so jo s svojimi predmeti in zgodbami, povezanimi z ognjem soustvarili obiskovalci muzeja, muzejski delničarji iz vseh posavskih občin.
V razstavi je v harmonično celoto povezano raznoliko doslej večinoma še ne predstavljeno gradivo iz različnih časovnih obdobij iz arheološke, etnološke, umetnostnozgodovinske in zgodovinske zbirke, tematsko povezano z elementom ognja.

Kustosinje: Vlasta Dejak, Oži Lorber, dr. Ivanka Počkar, Jana Puhar, Alenka Černelič Krošelj
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti