Občasne razstave

Razstava ob 170-letnici Pihalnega orkestra Kapele

Pihalni orkestre Kapele letos praznuje 170-letnico delovanja. Izjemna pot od vaške godbe do pihalnega orkestra je predstavljena na občasni razstavi z naslovom Od vaške godbe do pihalnega orkestra, ki je nastala v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Kapele in je bila odprta na Poletno muzejsko noč, 20. junija 2020, ob 19. uri. Na razstavi so predstavljeni predmeti, priznanja in razvoj godbe v več kot stoletju in pol, saj so kapelski godbeniki s svojim rednim delovanjem pričeli leta 1850. Godba je zaznamovala življenja številnih Kapelcev in bila vpeta v mnoga življenja domačinov in vseh, ki so prišli v stik z njo. Pustila je pečat in ga bo še dolgo puščala v življenju Kapelcev, v vseh kotičkih Slovenije in široko po svetu.
Poudarjen je pomen delovanja orkestra, ki je zaradi svojega nepretrganega delovanja in pomena vpisan v Nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Prav Pihalni orkester Kapele je vpisan kot prvi nosilec enote Godbeništvo, in sicer od 16. 12. 2013. Godbena dediščina je živ pojav glasbene, družbene in družabne kulture. Z delovanjem Kapelske godbe se že 170 let izkazuje zavest o krajinski in pokrajinski istovetnosti. Je sestavni del cerkvenih, državnih, političnih, delovnih in osebnih praznikov. Z godbo se razvija in raste glasbena kultura posameznikov in skupnosti v Kapelah ter bližnjih in daljnih krajih.
Avtorji razstave in besedil: Alenka Černelič Krošelj, dr. Ivanka Počkar, Ana Vlaisavljević, Simona Krošelj, Pihalni orkester Kapele


IMG_4672IMG_4675IMG_4677
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih