Občasne razstave

POSAVSKI OBRAZI / KIPARKA ALENKA ERŽEN ŠUŠTARŠIČ

V galeriji Posavskega muzeja Brežice smo 16. novembra ob 18. uri slovesno odprli pregledno umetnostno razstavo leta 2005 preminule kiparke Alenke Eržen Šuštaršič. Izbrana dela dajejo vpogled v petdesetletno ustvarjalno delo kiparke, rojene v Krškem, in hkrati priložnost soočanja s kiparkinim raznolikim opusom, ki je v segmentih formalno strog, a inventivno izjemen.
 
V uvodnem pozdravu je v. d. direktorice Alenka Černelič Krošelj poudarila, da prav z razstavo kiparke Alenke Eržen Šuštaršič, ponovno razgrinjamo prizadevanja za vzpostavitev Galerije Posavskih likovnih umetnikov, ki ostaja eden izmed dolgoročnih ciljev muzeja. Saj skozi dela umetnikov, tistih, ki so bili rojeni ali so ustvarjali v Posavju, širimo zavedanje o pripadnosti našemu, posavskemu prostoru in hkrati razkrivamo likovno obzorje območja in vpliva širše ter opozarjamo na številne danes manj znane ali prezrte umetnike.
 
S predstavitvijo razstave kiparke Alenke Eržen Šuštaršič smo opozorili na zanimivo življenjsko pot umetnice, kiparke, pedagoginje, ki je bila rojena v Krškem. Stara komaj 9 let se je morala z družino preseliti v Šentvid pri Lukovici, ker je bil njen oče, pravnik Valentin Eržen, svobodomiselni član sokolov, zaradi neke sproščene izjave v debati v gostilni: " Kaj me briga kralj in njegova familija ...",  premeščen na Brdo pri Lukovici. Kasneje se je  odločila za študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Njeno ustvarjalno delo je bilo zaznamovano z njenimi profesorji: Borisom in Zdenkom Kalinom, in posebej Frančiškom Smerdujem, pri katerem je končala kiparsko specialko. Izoblikovalo pa jo je tudi življenjsko in ustvarjalno sopotništvo z Markom Šuštaršičem (nečakom Ive Stiplovšek, dolgoletne muzejske sodelavke), umetnikom in slikarjem, s katerim je prehodila življenjsko pot dekleta, žene in matere, pedagoginje in pot umetnice. Skozi izbrana dela na razstavi je prepoznati, da je rada snovala v glini, ki ji je že na začetku nudila spretnost modeliranja male plastike, ležečih, sedečih in v gibanje ujetih figur, glav in reliefov portretirancev. Inspirirana z Mozartovo glasbo je v osemdesetih letih v glini oblikovala ciklus Oboževalke Mozarta. Sloke, vitke figure elegantnih žensk, odete v oblačila z baročno bujnostjo naborkov, barvitih draperij in skladnih proporcev so posebej domači v okolju, znanem po baročni dediščini. Predstavitev je bila zaključena z zahvalo kiparkini hčeri Nini Šuštaršič Remic, ki se je kljub obremenjenosti prijazno odzvala povabilu in omogočila, da se bomo v galeriji Posavskega muzeja Brežice vse do sredine maja leta 2018 srečevali z deli kiparke Alenke Eržen Šuštaršič, v slovenskem prostoru prevečkrat prezrte umetnice, ki je v sklopu stalne muzejske zbirke Pod devetimi zastavami,  predstavljena med Posavskimi obrazi.
 
Slovesnost odprtja je uvedel in povezoval kitarski koncert Glasbene šole Krško s skladbama, ki ju je izvedla Kristina Hafner, pod vodstvom profesorja Ivana Bakrana. S spodbudnimi besedami o kulturi in poslanstvu muzeja je razstavo slovesno odprl Andrej Sluga, vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Krško.

Oži Lorber, muzejska svetovalka
2317546
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih