Občasne razstave

Posavska muzejska vitrina: Animirana Evropa

V četrtek, 20. decembra smo odprli Posavsko muzejsko vitrino Animirana Evropa, s katero smo osvetlili mit o ugrabitvi Evrope, ki je upodobljen v Viteški dvorani in prikazali animirani film, ki je nastajal z učenci Osnovne šole Maksa Pleteršnika Pišece, Osnovne šole Bizeljsko in udeleženci 19. Unesco tabora v Pišecah. Razstavo in nastajanje filma so predstavile Andreja Matijevc, Tanja Plevnik in Mia Brunej. Z nami sta bili tudi ravnateljici obeh osnovnih šol, Nuška Ogorevc in Metka Kržan.
Razstava bo na ogled do 8. 2. 2019.
 
Frančišek Karel Remb je okoli leta 1703 v poslikavi Viteške dvorane v gradu Brežice poleg številnih antičnih mitoloških prizorov upodobil tudi mit o Evropi oziroma trenutek, ko v bika spremenjeni Zevs ugrabi Evropo z domače obale. Mit je bil priljubljen motiv umetnikov – slikarjev, kiparjev, pesnikov, pisateljev od antike naprej.
V mitu je prikazana Evropa, mlada feničanska princesa, ki se je, po noči zloveščih sanj, na cvetočih travnikih ob morju brezskrbno igrala z družicami. S prizorom očarani Zevs se je vanjo zaljubil in jo v podobi velikega in plemenitega bika očaral, da je celo sedla nanj. Žival je z Evropo na hrbtu zaplavala proti Kreti, kjer se ji je Zevs prikazal v podobi moža in ji ponudil svoje varstvo. Naslednje jutro zapuščeno in obupano Evropo potolaži Afrodita in ji pojasni njeno usodo; postala je namreč Zevsova žena in njeno ime bo neumrljivo, saj bo novi svet, kamor je prišla, nosil njeno ime.
Navdihnjeni s poslikavo mita o Evropi, iz katerega izhaja poimenovanje našega kontinenta in je del evropske zavesti, smo v letu Evropske kulturne dediščine oblikovali raznoliko partnerstvo med muzejem, osnovnima šolama ter zavodom za medijsko produkcijo in izobraževanje, da mlade skozi ustvarjalno izražanje usmerimo k odkrivanju evropske kulturne dediščine.
Kljub temu da je grška mitologija zaradi zapletenih povezav med osebami izjemno kompleksna in kljub temu, da je mit o Evropi z ugrabitvijo mladega dekleta zahtevna tema, so mladi s svežim in neobremenjenim pogledom povzeli mit in ga skozi likovno, glasbeno in besedno interpretacijo prikazali v animiranem filmu z namenom, da osvetlijo zgodbo in jo približajo različnim občinstvom, še posebej pa sovrstnikom in najmlajšim.
V procesu nastajanja animiranega filma je sodelovala heterogena skupina učencev različnih starosti, različnih predznanj in celo različnih nacionalnosti, saj sta bili dve delavnici izvedeni v okviru mednarodnega UNESCO-vega tabora. Učenci so se izmenično vključevali v različne faze; od priprave likov in ozadja, premikanja likov na animacijski mizi, fotografiranja, montaže … Likom so vdihnili življenje tudi tako, da so jim dodali svoje glasove in ustvarili glasbeno podlago.
IMG_8617IMG_8625IMG_8630IMG_8946
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih