Občasne razstave

Nakit ostane - Dediščina, naš najdragocenejši nakit

Mednarodna arheološka razstava Nakit ostane – Dediščina, naš najdragocenejši nakit  je nastala v sodelovanju petih muzejev: Gorenjskega muzeja, Muzeja mesta Beograd, Tolminskega muzeja, Pokrajinskega muzeja Koper in Posavskega muzeja Brežice.

V sklopu imenitne dediščine arheološkega nakita iz Beograda, Kranja, Kopra, Tolmina in Brežic prepletamo preteklost s sodobnostjo, primerjamo pomen in sporočilno vlogo nakita nekoč in danes.
Nakit je bil nekoč izdelan po naročilu, po meri naročnika, v skladu z njegovim družbenim statusom, spolom, stanom in okusom. Nakit je varoval pred zlimi duhovi, vlival skrivnostne kozmične moči ali zdravil. Nakit nikoli ni bil le okras, kot dandanašnji sklepamo po brezosebnem, pogosto pa tudi brezokusnem industrijskem izdelku. Nakit je bil, podobno kot danes skrbno izbran tatu, del osebnosti. Tudi to sporočilo je zaobjeto v razstavljenih kosih nakita, večinoma odkritega v grobovih. Od njega se umrli niso ločili niti po smrti, spremljal jih je v onstranstvo, kar potrjuje, da je nakit nekaj osebnega, neločljivo povezanega z lastnikom in svetom njegovih duhovnih vrednot. Pripadnost, niti ne nujno tudi lastništvo, pa ne preneha s smrtjo. Nakit je bil človekova intimna, največkrat neubesedena komunikacija z okoljem. Bil je osebna nota in izraz, ki je omogočil preseči čas življenja in prestopiti bregove smrti; podobno kot je presežna tudi najgloblja bit človeka samega.
To je tudi najpomembnejše sporočilo pričujoče razstave. Dediščina je najdragocenejši okras posameznega naroda in hkrati vsega človeštva. V njej je zapisana vsa raznorodnost našega znanja in raznovrstnost naših vrednot. Povezuje nas, ločuje in odlikuje. Uči nas o koreninah dobrega in zla. Uči nas sporazumevanja in spoštovanja drugačnosti. Toda le tedaj, ko ponotranjimo njene resnične vrednote in dovolimo, da nas presežejo. Dediščina nas uči čuditi se in občudovati, ljubiti in se spominjati – z veseljem, a tudi s katarzičnim obžalovanjem. Spominjanje pa je, tako Paul Ricoer, temelj pravičnosti.
Na razstavi so prvič predstavljene nove najdbe z grobišča na Lajhu v Kranju. Nekatere najdbe so predstavljene s pomočjo hologramske tehnologije in ob pomoči odličnega tehnološkega znanja mladih arheologov.

Razstava bo na ogled v prostorih stalne arheološke zbirke do 31. januarja 2019.
 
IMG_5099IMG_4179IMG_4182
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih