Občasne razstave

Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji

15. junij 2017-15. september 2017

Gostujočo razstavo Državnega arhiva v Varaždinu, Zgodovinskega arhiva na Ptuju, Zgodovinskega arhiva Celje, Državnega arhiva za Medžimurje, Državnega arhiva v Zagrebu ter Pokrajinskega arhiva Maribor  je predstavila Mojca Horvat, iz Pokrajinskega arhiva Maribor, odprl pa jo je dr. Borut Batagelj iz Zgodovinskega arhiva Celje.

Gradivo razstave se skozi ožji izbor arhivskega gradiva osredotoča na predstavitev zgodovine 16 obmejnih trgov, mest in sedežev arhivov. Ob razstavi je izšel tudi obširen in likovno zelo bogato opremljen katalog. V razstavo in katalog so vključene predstavitve: Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove. Avtorji predstavitev so: dr. Borut Batagelj, Jurica Cesar, Mojca Horvat, Damir Hrelja, Branka Molnar, Jasna Požgan, Ana Tuk, dr. Dejan Zadravec in dr. Aleksander Žižek. Razstavo in katalog je idejno oblikoval Damir Klaić.

Razstava in katalog v posameznih poudarkih ne gradita le na »biserih« iz naših arhivskih depojev, temveč izpostavljata tudi obmejno simbiozo med mesti, trgi in njihovimi prebivalci ter sugerirata na skupno usodo ljudi s tega širšega območja, ki je v upravno-političnih okvirjih imelo skoraj vselej značaj obmejnega prostora, a meja navkljub vsemu v daljših časovnih lokih med ljudmi ni zasekala kot zapora in ograjevanje.
123456
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih