Občasne razstave

Lepota Tajvana / The Beauty of Taiwan

Gostujoča razstava Lepota Tajvana / The Beauty of Taiwan je del projekta, katerega namen je umetnike iz Tajvana, njihova dela in kulturo predstaviti svetu. Kustos razstave je Huan H. Su, mednarodni kustos ustanove Sun Fun Art & Special Event, ki z razstavo želi vzpostavljati most med kulturami  in kot kulturno izmenjavo s Slovenijo in preostalim svetom. Razstava je potujoča in je k nam prišla iz Zagreba, kjer je med 24. septembrom in 3. oktobrom 2018 gostovala v tamkajšnjem Etnografskem muzeju.
S svojimi likovnimi in fotografskimi deli se predstavlja enaindvajset avtorjev in avtoric: trinajst z olji na platnu, dva s fotografijama, dva z akrili, trije z risbo s tušem ter eden s kaligrafsko upodobitvijo. Ob umetniških delih so na razstavi predstavljene štiri narodne noše Tajvana iz 20. stoletja: dve ženski (ena etnične skupine Amis, druga Atayal) in dve moški (ena etnične skupine Seediq, druga Rukai), ter štirinajst različnih miniaturnih modelov tajvanskih tradicionalnih ženskih noš, prav tako iz 20. stoletja.
Z odprtjem razstave v petek, 5. oktobra 2018 sta Posavskemu muzeju Brežice podarjena dva predmeta: narodna noša in likovno delo, oba trenutno tudi razstavljena na tej razstavi.  
 Ženska noša pripada etnični skupini Amis in je iz 20. stoletja. Sestavljena je iz več posameznih delov s prevladujočo rdečo barvo ter pripadajočim okrasnim naglavnim pokrivalom, okrasnim trakom za čelo in dvema paroma zvončkov za zapestje. Donatorji noše so Hawaii Lucoral Museum, gospa Nancy Chow ter Dr. in gospa Shiong Shiang Lee. Po besedah gospe Lee so to nošo oblekli ob velikih praznikih oziroma festivalih ter izbranih slovesnostih.
Likovno delo je olje na platnu z naslovom Mati gora (2018) avtorice Verone Yu-Lei Tsai, ki je hkrati donatorica tega dela.
Razstava je na ogled v Malem avditoriju do 13. oktobra 2018.
Deli noše etnične skupine AmisIMG_5132IMG_5185IMG_5201IMG_5209IMG_5212IMG_5213IMG_5217IMG_5218IMG_5221IMG_5223IMG_5225Likovno delo Mati gora (2018) avtorice Verone Yu-Lei TsaiŽenska noša etnične skupine Amis, 20. stoletje
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih