Občasne razstave

Interdisciplinarna razstava Štirje elementi: 1 – VODA

8. decembra 2016 smo v Viteški dvorani odprli interdisciplinarno razstavo Štirje elementi: 1 – Voda.
Razstavo je z glasbo pospremil Peter Dirnbek, potomec vodovodnih mojstrov slovite firme Ing. Hans Dirnböck Graz.

Razstava je prvi del cikla štirih elementov, upodobljenih v Viteški dvorani, in elementih, ki nas »sestavljajo«: voda, ogenj, zemlja in zrak.
Zasnovana je kot interdisciplinarna razstava štirih kustosinj, štirih področij, ki izhaja tudi iz štirih elementov. Projekt predstavlja programsko novost in omogoča večje predstavljanje muzejskih predmetov, sodelovanje z donatorji in lastniki dediščine, sodelovanje z neposrednim okoljem in delo z obiskovalci. Muzej je skozi leta pridobival raznovrstne predmete, ki so največkrat dobili svoje mesto v depoju.
Prva v štiriletnem ciklu je posvečena vodi, koncept pa se navezuje na Viteško dvorano, ki s poslikavo ponuja raznolike vzporednice in refleksije. Alegorije »štirih elementov«, ki se opirajo na antično izročilo o štirih temeljnih sestavinah vseh stvari: vodi, zraku, ognju in zemlji so spodbuda refleksije za oblikovanje razstave predmetov kulturne dediščine, ki jih povezuje oz. simbolizira voda in jih je muzej pridobil z odkupi ali so mu bile podarjene v zadnjih nekaj letih. Z interdisciplinarno razstavo javnost opozarjamo na različne zvrsti premične kulturne dediščine, ki vsaka zase govori o nesnovni dediščini, različnih načinih življenja z vodo in ob vodi, prečenju vodá, iskanju, shranjevanju, uporabi in odnosu do pitne in drugih vodá, o človekovem ustvarjanju, sožitju z vodo in skrbi zanjo. Hkrati s predmeti iz snovne in nesnovne kulturne dediščine izpostavljamo pomen vode v smislu alegorije enega izmed štirih elementov in simbolnem pomenu, kot viru življenja, sredstvu za očiščevanje, središču preporoda in obnavljanja.

Avtorice: Alenka Černelič Krošelj, Vlasta Dejak, Oži Lorber, dr. Ivanka Počkar in Jana Puhar

Predstavitev prizorov elementa voda v Viteški dvorani:

Pozejdon
Polifem
Piram in Tisba
Ugrabitev Evrope

Poseidon
Polyphemus
Pyramus and Thisbe
Kidnapping of Europe

 
IMG_4990IMG_4985IMG_3844IMG_4918IMG_4922IMG_4996IMG_5002
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih