Občasne razstave

Gostujoča razstava Muzeja Velenje: Citre

Gostujoča razstava Muzeja Velenje
CITRE

 
12. 4. 2017–7. 6. 2017

V začetku 19. stoletja ni bilo rodbine na Slovenskem, v kateri ne bi imeli vsaj enega citrarja. Prvi viri segajo v 17. stoletje. Citre so bile nemalokrat domač izdelek. So ljudsko strunsko glasbilo iz družine brenkal, razširjeno povsod na Slovenskem. Imenujejo jih tudi klavir malega človeka.

Zaradi čarobnega zvoka, ki ga dajejo, pravimo tudi, da citre pojejo. Devetnajsto stoletje bi lahko označili za zlato dobo citer. Citranje slovenskih skladb je bilo nepogrešljivo v javnem prazničnem življenju v drugi polovici 19. in prvi tretjini 20. stol.
 
Medtem ko so do druge svetovne vojne starši mestni mladini radi zagotovili znanje igranja na violino, klavir ali citre, so bile na posavskem podeželju bolj v navadi tamburice, citre in šele v drugi pol. 19. stol. harmonika. V Brežicah smo imeli ob koncu 19. stoletja kaplana, kasneje mestnega župnika Josipa Mešička (1865–1923), rojenega v Sevnici. Tako kot je znal z izbranim umetniškim čutom kot pevec baritonist in pevovodja vsaki pesmi vdahniti življenje, je vešče znal življenje izvabljati tudi iz citer. Bil je animator družabnega življenja, potrpežljiv učitelj citranja in pisec skladb za citre. Kot izvrsten citrar je na prireditvah požel nič koliko aplavzov in burnih klicev po ponovitvi skladbe. Njegove citre so živele polno življenje. Na Lucijino leta 1892 je v Narodnem domu v Brežicah poslušalce navdušila skladba na citre »Na savskem bregu – Potpouri za troje citre«, ki so jo morali na burni klic ponoviti.

S citrami je še posebej tesno povezano Velenje, kjer so nastali prvi zapisi citrarskih skladb v slovenščini. Po Velenjčanu Franu Korunu Koželjskem, ki je leta 1895 izdal prvo slovensko šolo za citre, Poduk v igranju na citrah, nosi ime velenjska glasbena šola.

Gostujoča razstava Citre je pred nas razgrnila del bogate zbirke citer zasebnega zbiralca Borisa Andreja Mlakarja. Razstavo je pripravil Muzej Velenje, njena avtorja pa sta Boris Andrej Mlakar in kustos Blaž Verbič iz Muzeja Velenje. Na otvoritvi razstave, ki jo je odprl župan občine Brežice Ivan Molan, so govorci poudarili povezovalni pomen in vlogo sodelovanja med inštitucijami ter med muzeji in zbiratelji. Medmuzejske vezi in razstavo so predstavili  v. d. direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart, iz gledišča citranja v Posavju dr. Ivanka Počkar, o svoji zbirateljski vnemi in občutju do citer pa spregovoril zbiralec in soavtor razstave Boris Andrej Mlakar.

Odprtje razstave je potekalo ob zvokih citer v izvedbi Slovenskega citrarskega kvarteta v zasedbi Peter Napret, Janja Brlec, Tomaž Plahutnik in Anita Veršec, ki je tudi profesorica citer na Glasbeni šoli Brežice.

Avtorja razstave: Boris Andrej Mlakar, lastnik zasebne zbirke citer, ki so na ogled, in Blaž Verbič, kustos Muzeja Velenje.
 
IMG_8116IMG_8117IMG_8120IMG_8123IMG_8124IMG_8125
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih