Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Vabilo k nakupu replike stola Thonet št. 209

Dragi prijatelji in drage prijateljice Posavskega muzeja Brežice,
 
v času, ko nas lahko obiščete le individualno ali pa z družino in vas še ne moremo vabiti na raznolike dogodke, vas vabimo k nakupu stolov. Stoli (replika stola Thonet št. 209) so bili skoraj 40 let del našega muzeja, od konca leta 2018, ko so izgubili svojo osnovno funkcijo v Viteški dvorani, pa smo jih uporabljali le občasno. V začetku leta smo jih začeli pripravljati za prodajo, vse smo pregledali, popravili in osvežili, sedaj pa jih ponujamo tudi vam.
 
Podatki o stolu in pogoji prodaje:
Izdelek: pleten stol; barva: črna; materiali: bukov les; bambusova trstika, leto proizvodnje: med letoma 1972 in 1975.
Cena: 25,00 EUR / kos
Trajanje prodaje: od 15. 5. 2020 do odprodaje zaloge (150 stolov)
Informacije in dogovori: Recepcija Posavskega muzeja Brežice v odpiralnem času ali e-pošta: vodnik@pmb.si ali 031 708 737.
 
Vsak stol je opremljen s certifikatom, ki vključuje podatke o stolu in potrdilo, da je »služboval« v Posavskem muzeju Brežice.
 
 »REPLIKA STOLA THONET ŠT. 209«
Izdelek: pleten stol
Barva: črna
Materiali: bukov les, bambusova trstika
Leto proizvodnje: med letoma 1972 in 1975
 
Stol Thonet št. 209, ponekod omenjen tudi kot stol št. 6009, je narejen iz kuhanega in krivljenega bukovega lesa zankaste linije, črne barve ter zaščiten z nitrocelulozni lakom. Sedež stola je stkan iz bambusove trstike. Izdelan je bil med letoma 1972 in 1975 v tovarn Florijan Bobić i Mundus Florijan Bobić Industrija pokućstva Varaždin. Tovarna je bila naslednica tovarne Mundus Thonet, ki je začela delovati v začetku 20. stoletja in je bila po drugi svetovni vojni nacionalizirana.
Stol je bil oblikovan na prelomu iz 19. v 20. stoletje v znamenitem podjetju Gebrüder Thonet. Podjetje je leta 1849 ustanovil znameniti avstrijski tovarnar Michael Thonet (1796—1871) ki je proces kuhanja in krivljenja lesa razvijal že v 30. letih 19. stoletja. Nad Thonetovim pohištvom je bil navdušen tudi kancler knez Klemens Wenzel Lothar von Metternich. Thonet se je leta 1841 preselil na Dunaj, kjer je svoje izdelke predstavil cesarju. S tem se je začela zgodba znamenitega dunajskega izdelovalca pohištva. Thonetovo pohištvo je našlo svoje mesto v različnih kavarnah, gledališčih, birojih in šolah povsod po svetu. Thonetove stole so uporabljali mnogi znameniti arhitekti, med njimi znani švicarski arhitekt Le Corbusier, ki je mnoge svoje zgradbe opremil prav s stolom št. 209.
 
»Življenjska zgodba stola« v gradu Brežice
 
O nakupu stolov za grad Brežice in za Posavski muzej Brežice nimamo podatkov. Sodelavci se jih spomnijo »od nekdaj«, »preden smo prišli«, obiskovalci pa prav tako. Tako smo s skrbnim pregledom našega arhiva ugotovili, da so bili v »naši hiši« najkasneje leta 1976, v katero je datirana do sedaj prva znana fotografija s stoli. Zanimivo je, da je fotografija z odprtja razstave Cankar in gledališče, od njih pa se vsaj delno poslavljamo v letu 2020, ko maturanti svoje razmišljanje usmerjajo ravno v enako temo.
Stoli so bili večino štirih desetletij uporabe del Viteške dvorane, skupaj jih je 230. Velikokrat smo jih prestavljali, nerodno zlagali, ker temu niso namenjeni, in skrbeli, da so še vedno v dobri kondiciji. Kljub slavnemu imenu in izvoru ter dobremu »zlitju« z baročno dvorano pa so to stoli, ki so vsem nam »zadali« tudi tegobe. Ne omogočajo dolgotrajnega udobnega sedenja, zato je bila želja po novih stolih med uporabniki in tudi med sodelavci PMB velika. Le-ta se je uresničila konec leta 2018.
Prva javna predstavitev novih stolov je bila 30. 12. 2018 na 5. Gala novoletnem koncertu na dan sv. Srečka.
 
Stoli Thonet št. 209 so svoj zadnji dan v Viteški dvorani doživeli 21. 12. 2018, z vašim nakupom pa boste stolu dali »novo življenje«, ki pa bo ohranilo tudi naša skupna doživetja v vašem muzeju.
 
Naj vam dobro služi!
 
 
Alenka Černelič Krošelj,
direktorica
 
 
 
Prva znana fotografija stolov Thonet št. 209 v PMB. Odprtje razstave Cankar in gledališče, 23. 9. 1976. Vir: Arhiv PMB.
 
 
 
Viteška dvorana september 2018. Vir: Arhiv PMB.
 
 
 
Replika stola Thonet št. 209. Vir: Arhiv PMB.
 

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti