Novosti

Sava združuje na Jesenicah na Svetovni dan voda

Medinstitucionalni večzvrstni razstavni projekt Sava združuje povezuje tri slovenske muzeje, ki imajo Savo v imenu, oziroma so muzeji ob reki Savi: Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Izhodišče sodelovanja je reka Sava in vse ob, v in na njej. Gornjesavski muzej Jesenice vključuje področje Save od izvira do Ljubljane, Zasavski muzej Trbovlje od Litije do Radeč, Posavski muzej Brežice od Radeč do Obrežja.
V skupni razstavi so prikazane tako specifike regij kot tudi njihovo sovplivanje ter tudi vpliv našega muzejskega dela nanje. Vsak muzej je svoj del oblikoval v treh temah, ki so povezane v celoto.

S predmeti in slikovnim gradivom želimo opozoriti tudi na družbeno odgovornost do naravnih virov. Obiskovalcem zdramimo pozitiven odnos do kulturne dediščine, ki je temeljna za sedanje in prihodnje rodove. Z razstavljenimi predmeti povezujemo prostor, ljudi, njihove zgodbe, njihovo skupno dediščino. Predmet je vzvod, ki v obiskovalcu vzbudi lasten spomin, ali si ob stiku z njim ustvarjajo novega.
Od septembra 2020 do konca avgusta 2021 je bila razstava postavljena in na ogled prvič v Posavskem muzeju Brežice, od avgusta 2021 je bila postavljena v Muzeju Trbovlje, kjer je bila do septembra  2022. Do konca januarja 2023  je gostovala v Mestnem muzeju Litija in potem po Savi navzgor odpotovala na Jesenice. V Gornjesavskem muzeju Jesenice, v muzeju Kosova graščina, je bilo odprtje Save združuje včeraj zvečer (22. marca 2023) na Svetovni dan voda. Razstavo sta predstavila direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, slovesno jo je odprl župan občine Jesenice mag. Peter Bohinc. Našo skupno pot, ki smo jo začeli leta 2020 v Brežicah, tako zaključujemo na Jesenicah, kjer bo razstava na ogled do 12. maja 2023.

Projekt Sava Združuje je spodbuda, da se muzeji po Sloveniji še bolj povezujemo v skupnih projektih, kot je ta, s katerimi se kulturna dediščina enega območja srečuje, predstavlja in spoznava ter ustvarja most zbliževanja med regijami in ljudmi, kot nosilci dediščine. Hkrati širimo zavedanje da je muzej odlično okolje za specializirano učenje različnih javnosti in s tem prispeva h kulturni raznolikosti.

Podnapisi:
1. Direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Foto Katja Žvan, Gornjesavski muzej Jesenice.
2. Župan občine Jesenice mag. Peter Bohinc. Foto Katja Žvan, Gornjesavski muzej Jesenice.
3. Nastop Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Jesenice. Foto Katja Žvan, Gornjesavski muzej Jesenice.
4. Občinstvo na odprtju razstave Sava združuje na Jesenicah v Muzeju Kosova graščina. Foto Katja Žvan, Gornjesavski muzej Jesenice.
5. Od leve proti deseni: dr. Marko Mugerli, Stanka Glogovič, mag. Peter Bohinc, Aljaž Pogačnik, Alenka Černelič Krošelj.
6. Razstava Sava združuje, pogled na prvi del razstavnega prostora. Foto Katja Žvan, Gornjesavski muzej Jesenice.
7. in 8. Razstava Sava združuje, pogled na razstavni del Posavskega muzeja Brežice. Foto Stanka Glogovič, Posavski muzej Brežice.
9.  Ljudje so si z zanimanjem ogledali razstavo Sava združuje. Foto Stanka Glogovič, Posavski muzej Brežice.
10. Brošura Sava združuje in knjiga vtisov. Foto Katja Žvan, Gornjesavski muzej Jesenice.
11. Muzej Kosova Graščina na Jesenicah na večer odprtja razstave Sava združuje. Foto Katja Žvan, Gornjesavski muzej Jesenice.
 
Pripravila: Stanka Glogovič
1_foto Katja Žvan GMJ2_foto Katja Žvan GMJ3_foto Katja Žvan GMJ4_foto Katja Žvan GMJ5_foto Katja Žvan GMJ6_Sava združuje na Jesenicah foto Katja Žvan GMJ7_ foto Stanka Glogovič PMB8_ foto Stanka Glogovič PMB9_foto Stanka Glogovič PMB10_Brošura Sava zružuje in knjiga vtisov foto Katja Žvan GMJ11_Muzej Kosova Graščina na Jesenicah na večer odprtja razstave Sava zdr...
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih