Novosti

Gostovanje razstave Svetovi risbe Zorana Didka v Likovnem salonu Kočevje

Z izbranimi deli z razstave Svetovi risbe Zorana Didka, predstavljene v galeriji Posavskega muzeja Brežice od 25. 11. 2014 – 28. 2. 2015 bomo skoraj tri mesece, med 10. 3. – 5. 6. 2016 gostovali v Likovnem salonu Kočevje. Na povabilo Pokrajinskega muzeja Kočevje, s kustosinjo Nadjo Kovačič,  želimo z izbranimi deli na papirju, ki predstavljajo delo umetnika znotraj tematskih oz. motivičnih okvirov in hkrati izpostavljajo ustvarjalčev analitični pristop, približati občinstvu na Kočevskem dragoceno zapuščino izjemnega človeka, ki je izhajal iz posavskega Podbočja, ter opozoriti ne le na bogastvo donacije, ki jo je Posavskemu muzeju Brežice podarila slikarjeva soproga Smiljana Didek, temveč na Didkovo vsestranskost, ki ga je povezala tudi s Kočevjem, ko je v sedemdesetih letih sodeloval z načrti pri ureditvi parka Narodnih herojev (1973), že pred tem pripravil osnutek za Spomenik osvoboditve (1953) ter kasneje izdelal načrte za notranjo opremo in ureditev tovarne Melamin.  

Kot je dobro znano, se Zoran Didek uvršča med najbolj vsestranske ustvarjalce minulega stoletja na Slovenskem. Ob slikanju, risanju, študijski ilustraciji in grafiki se je posvečal še oblikovanju, hkrati pa je bil izvrsten likovni pedagog in teoretik, ki ga tudi tedanja kulturna srenja ni spregledala, saj mu je bila za njegovo plodovito življenjsko delo leta 1975 podeljena Prešernova nagrada.

Pripravila: Oži Lorber, muzejska svetovalka
 
Vabilo Zoran Didek SPREAD_BB10774_BB10778AVTOPORTRET I (Foto S. Olić)Didek_2014 OL (1)Didek_2014 OL (2)Zoran Didek_osebne foto M. Zdovc (10)
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih